Masovni egzodus

Broj medicinskih sestara koji napuštaju Kosovo je prilično veliki, neke odlaze samoinicijativno, a neke preko agencija koje se bave zapošljavanjem, prenosi Teve1.

"Comsense Kosova" je jedna od takvih agencija koje se bave zapošljavanjem medicinskih radnika u inostranstvu. Bivši čelnici Sindikata medicinskih sestara kritikuju prvake zdravstvenog sistema, koji smatraju da je obustavljanje migracija odloženo.

Direktorka "Comsense Kosova"  Albulena Shala-Qela, kaže za da je samo ove godine oko 25 medicinskih sestara otišlo u Njemačku, dok ih 30 u fazi pripreme.

"Od januara do danas mogu da navedem da je 25 mediscinskih sestara otišlo, a početkom sljedeće nedjelje očekuje se odlazak pet, jer zavisi od toga kada će se završiti proces vize i nostrifikacije diploma, a ima ih još 30 koji čekaju da se njihov proces završi", kaže ona, ukazujući i na zahtjeve njemačkog tržišta za zapošljavanjem medicinskih sestara.

Bivši šefe Sindikata medicinskih sestara Fitim Havolli smatra da su čelnici u zdravstvu odgovorni za masovni egzodus medicinskih sestara.

"Prije pet godina sam izneo zabrinutost da će se ovaj problem dogoditi, a uvijek je kriva politika koju vodi naš zdravstveni sistem", kaže Havolli.

On smatra da je izgubljena mogućnost sprečavanja odlaska zdravstvenih radnika, s obzirom na to kako se na Kosovu vodi zdravstvo.

Izvor: Kosovo Online/Teve1