Kupuje vrijeme!

Bivši ambasador Albanije na Kosovu Arben Çejku rekao je da premijer Kosova Albin Kurti neće sprovoditi sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Çejku je u emisiji „Dnevnik” na Teve1 kazao da Kurti pokušava da kupi vrijeme, ali da će, prema njegovim riječima, pritisak međunarodnog faktora po ovom pitanju nastaviti da raste.

„Kurti kalkuliše i pokušava da dobije na vremenu što je više moguće. Vjerujem da je njegova strategija da kupi vrijeme i pokušava da se što više oporavi od skandala afere prisluškivanja. I ne vjerujem da je Kurti taj koji će sprovesti sporazum o Zajednici, on će se potruditi da to izbjegne, dok će međunarodni faktor nastaviti pritisak na Kosovo", izjavio je on.

Kako je rekao, „kakvu će budućnost imati ovo pitanje u odnosu na Evropsku uniju, na Sjedinjene Američke Države i Srbiju, danas ne može kazati, dok je dijalog otvoren“.

Çejku je ocjenio da je izostanak Albina Kurtija sa neformalnog sastanka lidera regiona u Tirani gubitak za predsjednika kosovske Vlade, ali i za cijelo Kosovo.

U Tirani se održao pripremni sastanak za Berlinski proces, a premijer Kosova Albin Kurti boravio je u Grčkoj, gdje je učestvovao na 25. izdanju Međunarodnog simpozijuma SIMI, dok Çejku navodi da bi premijer Kurti, čak i da se nije održavao Kritski forum u Grčkoj, ipak našao razlog da ne ode na sastanak lidera regiona u Tirani.

„Mislim da bi na sadašnjem nivou komunikacije dva premijera - Albanije i Kosova, čak i da nije bilo foruma poput onog koji se održava na Kritu, premijer Kurti našao još jedan razlog da ne dođe u Tiranu. To pokazuje da nije riječ o pogoršanju odnosa ta dva premijera, već o nedostatku odnosa i sada je pitanje kako ćemo doći do nivoa normalizacije odnosa dva premijera jer to utiče i na saradnju sektora i institucija između Kosova i Albanije", rekao je Çejku.

Bivši ambasador kaže i da Kurtijevo nepojavljivanje na sastanku u Tirani predstavlja gubitak za njega i za Kosovo, ali ne i za premijera Edija Ramu.

"Gospodin Kurti bi čak mogao donekle i da izbjegne sastanak na Kritu jer je on već stalni učesnik tog foruma, ide već šesti put. Dakle, čak i da kasni nekoliko sati, nije da bi to pokvarilo neki veliki posao, štaviše, ovo je i forum koji ne organizuje Vlada Grčke, već ga organizuje grčka ljevica koja je opozicija. I mislim da gubitak u ovom slučaju nije za gospodina Ramu što je gospodin Kurti bio odsutan, već mislim da je za gospodina Kurtija i Kosovo“, dodao je on.

Izvor: Kosovo online/Teve 1