Dva dana nakon što se sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i ministrom za zajednice i povratak Nenadom Rašićem, srpski državljanin iz opštine Istok napustio je posao u paralelnom sistemu Srbije na Kosovu. Razlog za školu u kojoj je radio kao čuvar bila je ekonomska situacija poslodavca, ali članovi njegove porodice kažu da je pravi razlog susret sa Kurtijem.

Dva dana nakon sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem, Dalibor Sedlarević iz sela Dragoljevac u opštini Istok dobio je rješenje o prestanku radnog odnosa.

Radio je kao noćni čuvar u Osnovnoj školi „Radoš Tošić“ u selu Osojane, koja djeluje u okviru paralelnog sistema Srbije na Kosovu.

Odluka koja je dostavljena Kohi je od 9. februara, dva dana nakon što se D.S. sastao sa Kurtijem. Direktor ove škole Milan Kovačević je smjenu Dalibora Sedlarevića opravdao ekonomskom situacijom.

„Daliboru Sedlareviću, radni odnos noćnog čuvara, prestaje sa 9. februarom 2023. godine. Zbog organizaciono-ekonomskih promjena kod poslodavca prestaje potreba za poslovima koje obavlja zaposleni“, navodi se u odluci.

Dalibor Sedlarević je, u februaru ove godine, bio gost u porodici Slaviše Komatovića, u selu Zlać, kada su mu u posjetu otišli Kurti i ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić.

Članovi porodice Dalibora Sedlarevića potvrdili su njegovu smjenu zbog sastanka sa premijerom Kurtijem, ali su odbili da govore pred kamerama.

Iza kamere su rekli da je Dalibor Sedlarević trenutno nezaposlen.

Posjeta premijera Kurtija porodici Komatović održana je u okviru sastanaka koje on i zvaničnici njegovog kabineta imaju sa Srbima širom Kosova.

Porodica Komatović iz sela Zlać u Istoku odbila je da komentariše slučaj, uz obrazloženje da glava njihove porodice nije kod kuće.

Vrata škole „Radoš Tošić“, u kojoj je Dalibor Sedlarević radio do prije pet mjeseci, bila su zatvorena.

Mještani sela u kome se nalazi ova škola rekli su da direktor ove škole Milan Kovačević ljetovanje provodi u Srbiji. Koha nije uspela da ga kontaktira.

Uprkos obrazloženju odluke o otpuštanju Dalibora Sedlarevića, za Kohu su rekli da je škola angažovala još jednog čuvara.

U vezi sa slučajem građanina iz Istoka, obavještene su i kosovske vlasti.

„Nažalost, tog dana, ne dva ili tri dana kasnije, već tog dana popodne ista osoba kojoj je prestao radni odnos, obavješten je da oni to nisu učinili, ne možeš da radiš ovdje i sa tim ljudima, da napustiš posao. Ali ne samo on. Imali smo četiri porodice koje su imale direktne posljedice u vezi sa posetom u koju smo otišli“, rekao je ministar Rašić.

Rašić je saopštio da je Sedlarevićevoj porodici, ali i još trojici koji su bili u februaru, privremeno izdvojen iznos od 150 eura iz fonda stranke kojoj pripada. Prema Rašiću, slučajevi kao što je ovaj građanina Istoka nisu jedini i sa njima se stalno suočavaju.

Ministar je rekao da su angažovani na pronalaženju strategije za dugoročnu podršku Srbima, kako bi institucije Kosova bile viđene kao njihovi partneri.