Odgovornosti obje strane

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak pripremio je plan za sprovođenje tri tačke koje vode ka deeskalacije situacije na sjeveru Kosova, prenela je Gazeta express, pozivajući se na neimenovane izvore, i dodaje da su tu navedene odgovornosti obe strane i redosljed akcija za sprovođenje plana.

Prema planu, ako sve bude kako treba, mjere protiv Kosova biće ukinute. Prvi korak trebalo bi da preduzme Kosovo, a tiče se povlačenja policije iz zgrada u četiri opštine na sjeveru, dok bi gradonačelnici trebalo privremeno da obavljaju dužnosti van opštinskih zgrada.

Ono što je na Srbiji da uradi jeste da obezbjedi da demonstranti napuste opštinske zgrade istovremeno sa odlaskom Policije Kosova.

Lajčak je ranije u toku dana saopštio da je u Bratislavi sa zamjenikom premijera i šefom kosovskog pregovaračkog tima Besnikom Bislimijem dogovorio prve korake ka deeskalaciji situacije na sjeveru Kosova.

Bislimi je naveo da su se na tom sastanku dogovorili o neophodnim koracima da se obezbjedi efikasnu deeskalacija i to, kako je istakao, kako je predviđeno zakonom fokusirajući se na normalizaciju i sprovođenje vladavine prava.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express