Potpredsjednik LDK-a

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri rekao je da je neophodno izraditi nacrt statuta Zajednice srpskih opština i dodao da odgovorni političari u teškim trenucima donose teške odluke, pa će stoga opoziciona stranka kojoj pripada izraditi dokument koji će kasnije biti predstavljen premijeru Kosova Albinu Kurtiju, prenosi Ekonomija onlajn.

"Odgovorni i uspješni političari u nevolji donose teške odluke. Premijeri imaju zadatak da donose teške odluke. Kurti je prihvatio obavezu da Zajednica srpskih opština bude formirana i za to je potreban dokumet. To će biti nevladina organizacija, organizovana u alternativnom obliku, prema Evropskoj konvenciji o lokalnoj samoupravi. Međuopštinska saradnja u okviru evropskih iskustava ne bi trebalo da bude prepreka na Kosovu", rekao je Haziri.
 
Upitan da li misli da bi Kurti prihvatio nacrt statuta koji bi izradila LDK, Haziri je odgovorio da Kurti nikada nije prihvatio ništa što je ta stranka ponudila.

"Kurti nije prihvatio ništa što mu je LDK ponudila. Ponudili smo našu pregovaračku platformu i institucionalno znanje koje imamo u ovim razgovorima, rekli smo da postoje rješenja. On nije prihvatio nijednu inicijativu LDK, predstavnika EU i drugih međunarodnih zvaničnika i nastavlja sa politikom koja podrazumeva da nacrta ZSO nema, a to je traženo. Uvjeren sam da će Kurti brzo napraviti dva koraka unazad i da će to ostaviti ozbiljne posljedice", rekao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online