Neuravnotežen stav

Grupa švicarskih poslanika uputila je pismo predsednici Evropske komisije Ursul von der Layen u kojem traže ukidanje mjera EU protiv Kosova.

U pismu, koje je potpisalo 13 poslanika, iz redova Zelenih, Zeleno-liberalne, Narodne partije (EVP), Evangelističke stranke i Socijaldemokratske stranke (SVP), ukazuje se na, prema njihovoj ocjeni, neuravnotežen stav EK, izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka i visokog predstavnika za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josepa Borrella u rješavanju konflikta Srbije i Kosova.

"Dijelimo zabrinutost zbog tenzija na Kosovu i zahvaljujemo Vama i EU na svim dosadašnjim naporima u cilju deeskalacije situacije. Zadatak je EU da od svih strana zatraži konkretne korake i da se to i sprovede. Međutim začuđujuća je činjenica da se to trenutno dešava samo jednostrano", podvlači se u pismu.

Poslanici navode da su veliku nadu polagali u dijalog Srbije i Kosova, ali da stavovi Borrella i Lajčaka prete da ugasi tu nadu.

"Srpska strana odbija godinama ustupke. Šta više, predsjednik Vučić svijesno na sjeveru provocira haos i nasilje, kada god mu to zatreba na unutrašnjem planu. Nije rijetko da po povratku u Beograd odbaci javno navodno napravljene ustupke. Nerazumljivo je insistiranje predstavnika EU na ustupcima Vlade Kosova. Dijelimo te zahtjeve za ravnopravnim tretmanom srpske manjine na Kosovu. To mora biti garantovano, i primenjeno. Ali djelovanje Vlade Kosova na sjeveru se zasniva na Ustavu Kosova i principima pravne države", poručuju oni.

Poslanici, u pismu, ukazuju da protekle nedjelje najavljene, dodatne jednostrane mjere prema Kosovu izazivaju kod njih na veliko čuđenje.

"One ne predstavljaju doprinos jačanju pravne države i demokratije ili rješenju konflikta. S tom nerazumljivom politikom prema Kosovu i istovremeno pomirljivom politikom prema Vučićevoj vlasti, EU minira svoj položaj u Ukrajini. Ona izdaje upravo onu vladu na Zapadnom Balkanu koja najodlučnije stoji na strani Ukrajine i evropske demokratije. Molimo vas da ponovo razmislite o najavljenim mjerama i stavu EU. Kosovo i prije svega njeni građani zaslužili su da im Evropa otvori vrata i ne ostavi ih na cedilu", dodali su oni.

Izvor: Kosovo Online