Uticajna britanska poslanica

Britanska poslanica i predsjednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Alicia Kearns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

Kearns je u govoru na zasjedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

"Zato je bezbjednosna slika tako surova. Predugo nismo uspjevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje djeluju na sjeveru Kosova. U Vladi su svijesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje”, rekla je Kearns.

Ona je dodala i da je "veoma zabrinuta zbog činjenice da Britanija prodaje municiju Srbiji".

"S obzirom da je tamošnja antiteroristička policija izvršila napade i kidnapovala trojicu kosovskih policajaca, kako da znamo da se ništa što smo prodali Srbiji ne koristi u tom kontekstu", zapitala je Alicia Kearns.

Govor britanske poslanice, koja se nedavno u Londonu srela sa Albinom Kurtijem, preneli su portali na albanskom jeziku na Kosovu.
  Izvor: Kosovo Online