Britanska poslanica

„Gdje je ravnoteža? Da li smo imali ovakvu izjavu iz SAD nakon što je Srbija otela trojicu kosovskih policajaca? Ne. Tišina o terorističkom napadu u Banjskoj ostaje zaglušujuća“, rekla je šefica Odbora za spoljne poslove u parlamentu Velike Britanije Alicia Kearns, nakon izjave ambasadora SAD na Kosovu Jeffa Hoveniera.

Hovenier, je sinoć, izrazio zabrinutost i zbog akcija koje je preduzela Vlada Kosova a koji, kako tvrdi, imaju direktan i negativan efekat na srpsku i druge manjinske zajednice.

Ove akcije nepotrebno podižu etničke tenzije i kao posljedicu ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni. One uključuju operacije koje je Policija Kosova sprovela po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova tokom protekle nedjelje u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija u Dragašu, Peći, Istok i Klini, kao i u NVO Centar za mir i toleranciju u Prištini, navodi se u sinoćnjoj izjavi ambasadora Jeffa Hoveniera.

"Zabrinuti smo i zbog današnje akcije Policije Kosova srpske dinare i vozilo koje je korišćemp prevozi radi raspodjele socijalnih davanja iz Srbije. Očekujemo od vlasti Kosova da obezbjede da pojedinci za koje su ove isplate socijalne pomoći bile namjenjene da ih dobiju bez odlaganja", ističe američki diplomata na Kosovu.

Hovenier je izjavio da je odgovornost Vlade Kosova je da promoviše viziju iznetu pri njenom osnivanju i sadržanu u njenoj Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu: viziju potpuno multietničke demokratije koja odgovara na brige svih svojih građana.

"Pitanja u vezi sa strukturama koje podržava Srbija na Kosovu treba da se rješavaju kroz dijalog koji se vodi podsredsvom EU. Takođe ponavljamo naš zahtjev da Kosovo odloži sprovođenje izmjenjene Uredbe Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju dok se ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno informisano o tome kako će se odvijati tranzicija njihovih beneficija", zaključio je sinoć u saopštenju ambasador SAD-a na Kosovu Jeff Hovenier.

EU zabrinuta zbog zatvaranja srpskih kancelarija na Kosovu

I Evropska unija izrazila je "veliku zabrinutost" zbog operacija koje su vlasti Kosova preduzele u kancelarijama institucija kojima upravlja Srbija.

"Iznenadno zatvaranje ovih kancelarija imaće negativne efekte na svakodnevni život i uslove života zajednica kosovskih Srba, jer će ograničiti njihov pristup osnovnim socijalnim uslugama sa obzirom na očigledno odsustvo alternativa u ovom trenutku", navodi se u saopštenju portparola EU od 4. februara.

U saopštenju se precizira da je predviđeno da se status ovih struktura riješi u okviru dijaloga Kosova i Srbije, u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

"EU poziva Kosovo da izbegava jednostrane akcije, koje bi mogle da podignu tenzije i da se bavi ovim pitanjima kroz dijalog koji vodi EU", ističe se.

Policijskom akcijom je tokom prošle nedjelje došlo do zatvaranja opština Dragaš, Peć, Istok i Klina, te prostorije nevladine organizacije Centar za mir i Tolerancija u Prištini.

Ovi organi rade u sistemu Srbije i za Kosovo su nelegalni.