Izolacija!

Evropska komisija će preduzeti niz mjera protiv Kosova koje će biti saopštene ove nedjelje, a one će uključivati suspenziju programa finansiranja za Kosovo, suspenziju tekuće podrške za nabavke i potpisivanje ugovora, suspenziju učešća u događajima visokog nivoa, obustavljanje bilateralnih posjeta, kao i prijedlog koji je podnelo Kosovo za investicioni okvir za Zapadni Balkan koji u ovom trenutku neće biti obrađen, prenosi Kosovapress.

To je juče rekao generalni direktor Generalnog direktorata za susjedstvo i pregovore o proširenju EU Gert Jan Koopman.

On je naglasio da je situacija zabrinjavajuća i da je to najneprikladnije u trenutku kada se dešava i rat u Ukrajini.

Koopman je rekao da dešavanja na Kosovu imaju potencijal da ugroze inicijativu EU za Zapadni Balkan, koju je nedavno najavila predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen.

"Inicijativa se zasniva na tome da šest zemalja približi Evropskoj uniji i da obezbjedi progresivnu integraciju u unutrašnje tržište EU", rekao je on.

Istakao je da je potrebno pronaći političko rješenje za deeskalaciju situacije na Kosovu, i da je, uz raspisivanje novih izbora, neophodno formiranje Zajednice srpskih opština.

Sa žaljenjem je konstatovao da za sada nema naznaka deeskalacije situacije od strane institucija Kosova.

Koopman je rekao da je zbog toga Evropska komisija veoma zabrinuta i da će preduzeti određeni broj mjera koje će biti saopštene kasnije ove nedjelje.

On je naveo da će se mjere odnositi na suspendovanje programskog finansiranja Kosova, kao i da predlozi kosovskih vlasti u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan, u ovom trenutku neće biti razmatrani.

Pored toga, kako je kazao, biće obustavljeno potpisivanje ugovora, ali i organizovanje događaja i posjeta na visokom nivou.

"Vlasti Kosova nisu odgovorile na ove zahtjeve, nažalost Evropska komisija će svakako preduzeti niz mjera koje će biti saopštene nešto kasnije ove nedjelje, a one će uključivati i obustavu rada organa za stabilizaciju i pridruživanje i videće se da li ćemo suspendovati program finansiranja za Kosovo, kao i prijedlog koji je Kosovo podnelo za investicioni okvir za Zapadni Balkan koji u ovom trenutku neće biti obrađen, biće obustavljena i tekuća podrška nabavkama i potpisivanju ugovora. Događaji na visokom nivou i bilateralne posjete će takođe biti suspendovani. Dozvolite mi sada da naglasim da ove akcije ne preduzimamo olako i da ih treba posmatrati kao privremene i reverzibilne kada vidimo male korake vlasti na Kosovu da se vraćaju dijalogu i da sprovede preuzete obaveze", rekao je Koopman.

Prema njegovim riječima, neophodno je iskoristiti sve alate koje EU ima za ublažavanje situacije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Josep Borrell takođe je najavio da će zemlje članice preduzeti političke i ekonomske mere ako ne dođe do deeskalacije situacije na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press