Kidnapovani

Policija Kosova saopćila je da su trojica graničnih policajaca oteta s teritorije Kosova, dok iz Beograda tvrde da su uhapšeni specijalci, ali ne na teritoriji Kosova, već u Srbiji.

Policija Srbije kidnapovala je u srijedu trojicu pripadnika policije Kosova.

Policija kosova saopćila je da su tri granična policajca oteta sa Kosova u blizini graničnog prelaza Jarinje, dok iz Beograda tvrde da su uhapšeni kosovski specijalci, ali ne na teritoriji Kosova, već na teritoriji Srbije.

Sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić izjavio je da su danas “duboko u teritoriji centralne Srbije” pripadnici antitetorističke grupe policije locirali i uhapsili troje pripadnika kosovske policije koji su bili “pod punom ratnom opremom”, a da pripadnici MUP-a “ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju”.

“Sva trojica uhapšenih su bili pod punom ratnom opremom, naoružani sa tri automatske puške, municijom, mapama, GPS uređajima i drugom opremom”, rekao je Brkić na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

“Mesto hapšenja se nalazi u selu Gnjilice, opština Raška, na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije. Naglašavam da je Republika Srbija ozbiljna država i da pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prelazili, niti bili blizu administrativne linije, pa samim tim nisu prekršili Rezoluciju 1244, niti Vojno-tehnički sporazum”, rekao je Brkić.

Policija Kosova saopćila je da se incident dogodio u blizini granice sa Srbijom, i to na kontrolnoj tački uspostavljenoj za sprečavanje krijumčarenja u graničnoj zoni.

Pripadnici policije su, kako piše u saopćenju, prijavili da su vidjeli jednu naoružanu maskiranu osobu, a kada su specijalne snage stigle na lokaciju, pronašle su samo policijsko vozilo.

Zbog toga Policija Kosova vjeruje da su srbijanske snage otele njihove pripadnike.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je ocijenio da je “kidnapovanjem” trojice pripadnika policije Kosova unutar kosovske teritorije “Srbija pokazala svoje pravo lice”.

Sveçla: Srbija je uzročnik i čuvar zla

Sveça je na Facebooku tražio od međunarodne zajednice da pojača pritisak na Srbiju da prekine provokacije.

“Srbija nastavlja da bude uzročnik i čuvar zla u regiji i na Kosovu. Ne predajemo se pred kriminalcima i teroristima. Srbija ponovno pokazuje svoje pravo lice, i to autokratske i agresivne države. Tražimo od međunarodnog faktora da hitno pojača pritisak na Srbiju ne samo da oslobodi naše policajce, već i da prekine provokacije”, napisao je, prenosi Beta.

Ocijenio je da je “kidnapovanje” pripadnika policije Kosova kršenje svih dogovora i da je to protivno međunarodnim normama.
 
Kazao je da “nema sumnje da su se policajci nalazili duboko na teritoriji Kosova, na statičnom kontrolnom punktu, obavljajući svoje redovne dužnosti”.

“Ovakvo kriminalno ponašanje Srbije nas ne zaustavlja na našem putu jačanja suvereniteta zemlje”, dodao je Sveçla.

Kurti: Osveta Srbije za jučerašnje hapšenje

Kosovski premijer Albin Kurti tvrdi da je hapšenje tri službenika kosovske policije unutar teritorije Kosova osveta Srbije za jučerašnje hapšenje Miluna Milenkovića – Lunea koji, kako je naveo, predstavlja jednog od vođa organizovanog kriminala i šverca na sjeveru Kosova, prenosi Anadolija.

Kurti je naveo da su kosovski policajci oteti u Leposaviću, na mjestu gdje je nekada bila ilegalna ruta za šverc, koja se nalazi oko 300 metara unutar kosovske teritorije.

“Sumnjamo da ih je kidnapovala Vojska Srbije, jasno kao osveta Srbije za jučerašnje hapšenje ozloglašenog zločinca Miluna Milenkovića – Lunea, koji predstavlja jednog od vođa organizovanog kriminala i šverca”, napisao je Kurti na Facebooku.

Dodao je da se kosovska policija posljednjih sedmica pokazala veoma suzdržanom i da je ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova agresija s namjerom eskalacije i destabilizacije.

Kosovski premijer traži hitno oslobađanje kidnapovanih policijskih zvaničnika i poziva međunarodne faktore da osude ovaj čin agresije Srbije.