Bivša predsjednica CIK-a

Bivša predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka izjavila je da je zakonski rok za polaganje zakletve izabranih gradonačelnika 30 dana, a ako oni ne polože zakletvu u tom roku, raspisuju se novi izbori, prenosi RTK.

"Kada prođe zakonski rok, bez obzira da li je to 15 ili 30 dana, ako predsjednici ne polože zakletvu u roku, održavaju se izbori“, naglasila je Daka.

Ona je navela i da u zakonu nije posebno precizirano mjesto na kojem izabrani predsjednici opština polažu zakletvu, ali je rekla da se podrazumeva da to treba da bude urađeno u Skupštini opštine.

"Zakon jednostavno predviđa da zakletva mora da bude položena pred odbornicima, kada mora da se održi i u koje vrijeme, ali ne određuje da to mora da bude u skupštinskoj sali. Zakon ili zakonodavac nije mislio da može doći do situacije da gradonačelnik mora da položi zakletvu u privatnoj kući, na ulici ili bilo gdje. Podrazumeva se da gradonačelnik polaže zakletvu u zgradi Skupštine opštine. Ali u svakom slučaju, zakon ili zakonodavac nije predvideo takve detalje jer nije predvideo takve situacije“, rekla je Daka.

Izvor: Kosovo Online/RTK