Prihvatljiv i za Srbiju

Portparol vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je da hrvatski model za Zajednicu srpskih opština koji je predložio premijer Albin Kurti u Briselu, vodi ka rješavanju problema, i da bi mogao da bude prihvatljiv za Srbiju, prenosi Gazeta blic.

Kryeziu je istakao da dalja saradnja sa Upravljačkim timom nije moguća, jer je, kako kaže, on ponudio rješenje za ZSO koje je bilo neprihvatljivo.

"Upravljački tim je imao tehnički karakter, a proces je već na političkom nivou. Njihov prijedlog nama je bio suštinski neprihvatljiv. Kao rezultat toga, ne možemo da sarađujemo sa njima ka punoj primjeni Osnovnog sporazuma, što bi trebalo da bude glavni cilj“, naglašava Kryeziu.

On kaže da je Kurti na posljednjem sastanku u Briselu predstavio kao prijedlog za ZSO hrvatski model nacionalnih manjina, koji je Srbija, kako navodi, prihvatila u prošlosti.

"Premijer Kurti je predstavio svoju viziju za sprovođenje člana 7. Osnovnog sporazuma. Vjerujemo da naš prijedlog omogućava da izgradimo nešto novo, pošteno i korisno za sve. Zasnovan je na hrvatskom modelu za nacionalne manjine. Takav model je u prošlosti bio prihvaćen u Srbiji. Zato smatramo da je to prava referenca za dalji put u dijalogu sa Srbijom", izjavio je Kryeziu.

Izvor: Kosovo online/Blic Gazeta