Ne bježimo od obaveza

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je, govoreći o ZSO, istakla da će Srbima na Kosovu biti data sva prava po evropskim standardima, ali da Srbiji neće biti dat "instrument kojim će stalno osporavati nezavisnost Kosova", prenosi Nacionale.

Ona je u intervjuu za BBC, govoreći oi rezultatima razgovora na najvišem nivou u Briselu i Ohridu, ocjenila da je Deklaraciji o nestalim licima pozitivan pomak u dijalogu.

„Smatram da je to jedno od najvećih dostignuća u procesu dijaloga, jer je to jedan od onih sporazuma koji direktno utiču na živote ljudi", rekla je Osmani.

Na pitanje zbog čega je Kosovo protiv formiranja ZSO, odgovorila je da "Srbija prva ne ispunjava svoje obaveze".

„U Briselu je postignuto skoro 40 sporazuma između lidera Kosova i Srbije u proteklih 11 godina. Pitanje ZSO bilo je samo jedan od dogovora. Treba napomenuti da većinu ovih sporazuma Srbija nije primjenila, uključujući i obavezu priznavanja kosovskih dokumenata“, navela je Osmani.

Dodala je da Kosovo ne bježi od svojih obaveza.

"Spremni smo da uradimo sve, da ponudimo sve po evropskim standardima da bi se udovoljilo pravima Srba. Ali, ne možemo dati Srbiji instrument kojim će stalno napadati Kosovo kao nezavisnu državu“, navela je Osmani.

Ona je navela da bojkot lokalnih izbora na sjeveru Kosova 23. aprila od srpske zajednice "nije bio dobrovoljan".

Prema njenim riječima, poučeni istorijom, normalizacija odnosa je moguća samo međusobnim priznanjem, čijim je izostankom iz Briselsko-ohridskog sporazuma, kako je navela, razočarana.

Izvor: Kosovo online/Nacionale