Lider LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku ocjenio je da je nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je predstavio Upravljački tim 2. maja u Briselu, više od zajednice i autonomije, odnosno da bi prema njemu bila formirana država u državi.

Abdixhiku je na Facebooku napisao da taj nacrt statuta, u svojih 67 članova i devet poglavlja, projektuje federalizaciju Kosova kao novi organizacioni koncept nakon proglašenja nezavisnosti.

"Organu koji donosi zakone, upravlja nacionalnom imovinom, javnim bogatstvom i prirodnim resursima, organu koji organizuje izbore, održava referendume i dobija ovlašćenja od Skupštine i Vlade Kosova – nije mjesto u našem državnom i ustavnom uređenju", naglasio je Abdixhiku.

Kako dodaje, kao takav ne samo da treba da bude odbačen kao osnova za pregovore, već i kao politička ambicija.

Ističe da na Kosovu ne postoji partija i niko ko može da prihvati takvu organizaciju.

"U međuvremenu, Vlada Kosova mora preuzeti odgovornost za sljedeći proces. Zajednicu da formiraju naše institucije i samo u okviru našeg ustavnog poretka. Svako bjekstvo od odgovornosti je predaja, a svaka predaja donosi takve dokumente i koncepte kao što se sada dogodilo sa ovim", naveo je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online