Normalizacija odnosa

Osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu je "uslov nad uslovima” u dijalogu Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa, jer bez napretka u ovoj tački ne može biti napretka u drugim pitanjima o kojima se raspravlja, piše Reporteri.

U tekstu se navodi da to kažu i pojedini diplomatski izvori u Briselu, koji priznaju nezvanično da je Zajednica prioritet broj jedan.

Za osnivanje ZSO Kosovo i Srbija postigli su dogovor 2013. godine, ali on nikada nije sproveden, podsjeća Reporteri. Srbija je insistirala na širokim ovlašćenjima za udruženje, a Kosovo se usprotivilo tvrdnjom da bi to moglo da ugrozi "funkcionalnost države".

U EU kažu da je prvi korak ka osnivanju ZSO napravljen predstavljanjem nacrta statuta u Briselu, iako su stranke iznele veoma različite stavove o tom dokumentu, navodi portal.

Za EU, u međuvremenu, predstavljanje nacrta statuta ima "i simbolički i suštinski značaj“.

"Nismo videli dokument prije prezentacije. Ali, za nas to nije bilo iznenađenje, jer smo ranije čuli stavove stranaka. Bio je to prijedlog za veoma široka izvršna ovlašćenja. I nije bilo iznenađenje što je Kurti odbio. Kurti je izneo svoj prijedlog, potpuno suprotan od nacrta Upravljačkog tima. Ni ovo nije bilo ništa neočekivano. Sada moramo pokušati da prevaziđemo razlike među stranama. Dakle, prezentacija nije bila samo po sebi čin, već početak neophodnog procesa“, kaže visoki zvaničnik EU.

On upozorava da su stručnjaci i glavni pregovarači u dijalogu već pozvani da odu u Brisel i nastave razgovore, kako bi se stvorili uslovi za kompromis.

O datumu održavanja ovog sastanka razgovaraju posrednici iz EU i delegacije Kosova i Srbije.

"Proces je izuzetno važan za sudbinu dijaloga. Bez dogovora o statutu i bez formiranja Udruženja nema uspjeha u dijalogu“, kaže ovaj visoki funkcioner, prenosi Reporteri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri