ZSO se ne može izbeći

Stručnjak za međunarodne odnose Ledion Krisafi kaže da se formiranje Zajednice srpskih opština ne može izbeći i ukazuje da su vanredni izbori održani u četiri opštine na sjeveru bili pogubni za Kosovo, jer su Srbi pokazali jedinstvo, prenosi Ekonomija onlajn.

Krisafi kaže da postoji pritisak na Kosovo da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, i da se to ne može izbeći.

„Srbija nikada neće ići do kraja kada je riječ o pitanju nestalih osoba. Oni mogu dati internacionalcima ono šta žele, a da ne ugroze svoje interese. Pritisak je na Kosovu u vezi sa Zajednicom, jer se to ne može izbeći. Od Kosova se traži 'meka' podjela zemlje na dva dijela”, rekao je Krisafi.

On je povodom današnjeg sastanka na visokom nivou u Briselu istakao da Vučić neće preduzeti ništa ishitreno jer je u veoma dobroj poziciji.

"Vučić se pokazao kao majstor diplomatije. Njegovo dostignuće je i to što su zaustavljena nova priznanja Kosova. Vlada Kosova nije shvatila da je trenutak za kompromise, nismo više u 1999. godini kada je Srbija bombardovana i izolovana. To je danas druga scena i drugačiji pristup Srbiji”, naglasio je Krisafi.

Dodao je da Kosovo treba da se odmakne od dogmatskih stavova kao što je "pobjedili smo u ratu i imamo pravo".

Povodom izbora na sjeveru Kosova, Krisafi je naglasio da su ti izbori bili pogubni za Kosovo.

"Oni su pokazali da Srbi imaju apsolutno jedinstvo. SAD su pokazale Kosovu da je uticaj koji ima na sjeveru nula i održale mu svojevrsno predavanje u vezi sa tim. Izbori su održani greškom Kosova", zaključio je Krisafi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online