Kriv

Bivši sudija Sali Berisha osuđen je na dve i po godine zatvora za primanje 2.000 eura mita i posjedovanje revolvera bez dozvole. Izrečena mu je i dodatna kazna kojom mu je zabranjeno da obavlja javne funkcije u naredne tri godine.

Berisha je kažnjen i sa novčanom kaznom od 4.000 eura za primanje mita i sa 1.000 eura za nošenje oružja bez dozvole.

Presudu je u Osnovnom sudu u Prištini saopštio predsjednik veća, sudija Mentor Bajraktari.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova podignutoj 5. februara 2020. godine, Sali Berisha, sudija Odjeljenja za teške zločine Osnovnog suda u Peći, optužen je da je direktno tražio i primio korist kako bi postupio suprotno službenoj dužnosti.

Kako se navodi u optužnici, Berisha se 19. septembra 2019. godine sastao sa svedokom F.Z, od kojeg je primio iznos od 2.000 eura. Sa F.Z. se dogovorio da u predmetu za dva krivična djela "krijumčarenje migranata", u kojem je optuženi brat F.Z, kao predsjednik pretresnog organa izrekne povoljnu kaznu.

Za ovo se tereti da je izvršio krivično djelo "Primanje mita”, za koje je zaprećena novčana kazna i kazna zatvora od tri do 12 godina.

Osim ovoga, sudija Berisha se tereti da je do 19. septembra 2019. godine bez dozvole držao revolver, kalibra 8 milimetara, koji mu je oduzet. 

Sudski savjet Kosova je na vanrednoj sjednici 20. septembra 2019. godine suspendovao sudiju Salija Berishu, nakon hapšenja, a zbog sumnje da je umješan u krivična djela korupcije.