Zabrinutost

Predsjednik Sindikata privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi rekao je da privatne kompanije imaju izražen nedostatak kvalifikovanih radnika i izrazio zabrinutost s obzirom na to da je od 2021. godine, kako navodi, Kosovo napustilo više od 100.000 radnika, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, iako vlasnici ne žele da se izjašnjavaju o ovom pitanju, nedostatak radne snage je u svakom sektoru, ali ima i slučajeva da obavljaju poslove za koje nisu kvalifikovani.

"Prema našim informacijama, koje bi mogle biti zvanične 2021. i 2022. godine, više od 100.000 radnika privatnog sektora Kosova napustilo je Kosovo, ono što je ozbiljnije je da su ti radnici uglavnom kvalifikovani radnici koji, njihov nedostatak prouzrokuje izuzetno velike gubitke, uglavnom za privatne kompanije, svakodnevno smo na terenu i svaki vlasnik firme ima svoje brige jer mu nedostaje relevantno osoblje", rekao je Azemi za Ekonomiju onlajn.

On upozorava da se kvalifikovana radnici ne mogu zamjeniti nekvalifikovanim i da mnogim ljudima koji dobijaju posao nedostaje praksa.

Navodi da su tehnički radnici koji obavljaju usluge u centralnim institucijama plaćeni do 180 eura.

"Postoji značajan porast, recimo, sa izuzetkom onih radnika koji obavljaju usluge za državne institucije, jer mnoge privatne kompanije obavljaju poslove za državne institucije, potpisuju se ugovori, samo u ovim preduzećima nema pomjeranja jer vlada Kosovo i dalje zadržava radnike privatnog sektora Kosova sa platom od 170 eura i ovde imamo tehničke radnike koji, ponavljam, obavljaju usluge u kabinetu premijera i ministra finansija koji su odgovorni za povećanje plata. Ovi radnici primaju platu od 180 eura, dok ostale službe imaju povećanje, ali dovoljno da zadovoljimo normalne uslove života", naveo je Azemi.

Govoreći o Zakonu o minimalnoj zaradi, on je rekao da vlada Kosova nema volje da sprovodi ovaj zakon.

Tvrdi da su sindikati protiv plate od 264 eura, ali da ih o ovom pitanju nikada nisu pitali.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri