Specijalni izaslanik EU

Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak istakao je da će na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji će 2. maja biti održan u Briselu, biti usvojena Deklaracija o nestalim licima i predstavljen Nacrt statuta ZSO od strane Upravljačkog tima.

Lajčak je na Facebooku naveo da će sastanak biti važan za primjenu Sporazuma i njegovog Aneksa.

"Sa sljedećim dijalogom na visokom nivou koji dolazi 2. maja, ovo je vrijeme intenzivnih priprema. Prvi sastanak na visokom nivou nakon Ohrida, biće važan za primjenu Sporazuma i njegovog Aneksa. Stoga očekujemo da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i potpuno posvećene fazi implementacije", napisao je Lajčak.

Kako je naveo, ove nedjelje učestvovao je u Beču na regionalnom sastanku EU - Zapadni Balkan, a prije toga se sastao sa komandantom Kfora generalmajorom Mikeleom Ristucciom.

"Cijenim našu blisku saradnju i njegove dragocjene uvide u bezbednosnu situaciju na Kosovu, posebno na sjeveru Kosova", naglasio je Lajčak.

Održao je i sastanak sa predsjednikom Sekcije za spoljne odnose Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta.

"Zahvalan sam na njegovom interesovanju i podršci za dijalog i cijenim praktične napore EESC u podsticanju dijaloga i saradnje za unapređenje naših zajedničkih ciljeva na Zapadnom Balkanu", istakao je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online