Vanredno

Zahtjev Kosova za prijem u Savjet Evrope naći će se na dnevnom redu vanredne sjednice Komiteta ministara (KMSE) zakazane za ponedjeljak, 24. april, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora.

Vanredno okupljanje Komiteta na nivou ambasadora sazvano je danas, na insistiranje pojedinih država Kvinte.

U nacrtu odluke koja bi u ponedjeljak trebalo da se nađe pred ambasadorima u KMSE i za koju se traži njihova podrška, kako saznaje portal, poziva se na dogovore iz Brisela od 27. februara i Ohrida, od 18. februara, a u kojima se navodi da se Srbija "neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama".

Razlog za ovu žurbu u vezi sa aplikacijom Kosova za članstvo vjerovatno je "tajming", jer 24. aprila počinje i zasjedanje Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE), pa je očigledna namjera da se čitava procedura pogura, kako bi se to pitanje našlo i pred poslanicima, koji onda odlučuju da li će zahtjev poslati na sljedeću stepenicu - na Komitet ministara SE na ministarskom nivou, koji se okuplja u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Njemačka i Italija insistirale su da se pitanje prijema Kosova u SE "otkoči" već ove nedjelje, ali je ambasadorka Islanda, predsjedavajuće zemlje Komitetom ministara SE, uspjela da se odupre tim pritiscima, pa se zahtjev Kosova nije našao ni na redovnoj sjednici KMSE u sredu, a nije zakazana ni vanredna sjednica za danas, na kojoj su insitirali predstavnici Berlina i Rima.

Nakon što ti pritisci nisu prošli, iz diplomatskih izvora je bilo najava da će Njemačka sačekati 2. maj i sastanak na visokom političkom nivou u Briselu između premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da se eventualno napravi pomak ka formiranju Zajednice srpskih opština, prije nego što u SE pokrenu temu prijema Kosova.

Međutim, očigledno je došlo do promjene stava, prije svega Berlina, koji insistira da se ubrzano započne procedura prijema Kosova.

Izvor: Kosovo Online