Sopstveni interesi

Kosovo, zajedno sa Sjevernom Makedonijom i Crnom Gorom, stručnjaci za bezbjednost smatraju među najatraktivnijim zemljama za djelovanje tajnih službi stranih država, a analitičar Mustafa Bajrami ocijenjuje da je Kosovo prostor gdje su povezani interesi supersila i država sa uticajem u međunarodnoj politici, te da je privlačno za različite zemlje i njihove službe.

Kako prenosi Telegrafi Barjami smatra da ove službe ne treba uvijek posmatrati samo u negativnoj konotaciji, jer u velikom broju slučajeva štite i interese zemalja u kojima posluju.

"Na posleratnom Kosovu, od 1999. do 2015. godine, na Kosovu je djelovalo 49 tajnih službi 49 različitih zemalja. Sve ove zemlje su prvo gledale na svoje interese, a potom i na zaštitu interesa Kosova", naveo je on.

Zaključuje da su Kosovo u mnogim slučajevima čuvale tajne službe prijateljskih zemalja od službi neprijateljskih država Albanaca.

Istraživač Arijanit Slamniku kaže da su moderne tajne službe evoluirale od klasičnih koje su se oslanjale na ljude.

"Danas su tajne službe dizajnirale kompjuterske programe kao što su Facebook, Twitter ili TikTok da apsorbuju informacije o različitim društvenim profilima. Kosovo je "hotel otvorenih vrata i prozora", izjavio je Sllamniku.

Prema njegovim riječima, uprkos činjenici da je KIA dobro pripremljena struktura, druge institucije za sajber bezbjednost na Kosovu su veoma slabe i zbog upravljačkih kadrova koji se postavljaju.