Dopisnik Kohe iz Brisela

Novinar Augustin Palokaj kaže da početak suđenja bivšim liderima OVK nije bio u fokusu u Briselu, gdje je veća pažnja data predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, izborima u Bugarskoj i sutrašnjem sastanku glavnih pregovarača u okviru dijaloga Kosova i Srbije u sjedištu EU, prenosi Koha.

Palokaj, koji je dopisnik Kohe iz Brisela, rekao je da je rad Specijalnog suda vezan za delovanje EU, jer je, prema njegovim riječima, prvi istražni tim formirala Unija.

“Ovaj slučaj će se pratiti, ali više u smislu kako će uticati na političke procese. Mogu reći da je to ispravna percepcija građana Kosova u vezi sa Specijalnim sudom. Uvijek sam bio protiv ovog suda jer je Kosovo i dalje jedina država na prostoru bivše Jugoslavije za koju postoji poseban sud”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ovo je dokaz neuspjeha pravde za građane Kosova ali i izuzetan neuspjeh EU i Euleksa.

Palokaj je naveo da će suđenje imati uticaja, ali ne direktno, na pregovore Kosova i Srbije.

“Ova atmosfera ne pomaže pomirenju i normalizaciji između dvije zemlje. Psihološki aspekt utiče na atmosferu i na politiku. Imamo novu generaciju političara u Evropi koji zapravo ne žele da se bave prošlošću. EU je spremna da potroši stotine miliona eura za ovaj sud. Prošlo je puno vremena od rata i još je teže istraživati zločine”, rekao je on.

Palokaj je dodao da je još ozbiljnije za imidž Kosova to što ovo pitanje nikada neće biti razjašnjeno. Prema njegovim riječima, čak i kada se ovo suđenje završi, uvijek će ostati sumnja u trgovinu ljudskim organima i da je to najveća greška kosovskih poslanika.

Govoreći o sutrašnjem nastavku dijaloga, Palokaj je rekao da je kosovska strana insistirala da se u sporazum o nestalima doda termin "prisilno nestali". On, međutim, ne očekuje se da će se mnogo razgovarati o pitanju nestalih.

„EU ne insistira previše da Srbija bude kooperativnija po pitanju nestalih osoba. Početak implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa možemo očekivati nakon sutrašnjeg sastanka”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, problem je kako će ovaj sporazum tumačiti zemlje članice EU kada budu odlučivale o zahtjevu Kosova za članstvo u Uniji, a oko toga mora da postoji jedinstven stav u Savjetu EU. Dodao je i da ostaje da se vidi da li će se u maju na dnevnom redu Savjeta Evrope nađi aplikacija za prijem u ovu organizaciju.

On je dodao da ako se ovi koraci ne preduzmu ranije, Kosovo neće imati mnogo koristi od ovog sporazuma, kako je rekla EU. Dodao je i da ne očekuje da će pet zemalja koje nisu priznale Kosovo promeniti svoje mišljenje. Naglasio je i da su strane te koje moraju da implementiraju sporazum, ali da je to test i za EU.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore