Okrivljuju postupke Vlade

Očekuje se da će ovog utorka biti dostavljen izvještaj visokog predstavnika Evropske unije Josepa Borrella o koracima koje je Kosovo preduzelo u ispunjavanju obaveza za ukidanje mjera, saznaje Koha od izvora u Briselu, dok poznavaoci politički prilika izražavaju skepticizam po pitanju uklanjanja mjera i okrivljuju postupke Vlade, strahujući da bi se posljednje akcije na sjeveru mogle naći u izvještaju.

Dopisnik Kohe u Briselu Avgustin Palokaj ističe da se očekuje da izvještaj sadrži preporuke za postepeno ukidanje mjera koje je Evropska unija uvela Kosovu prošlog juna.

„Očekivanja evropskih diplomata su da će izveštaj biti objektivan i da će Borrell bar preporučiti postepeno uklanjanje nekih, ako ne i svih mjera”, rekao je Palokaj.

On izražava strah da Borrell može da iskoristi nedavna dešavanja na sjeveru Kosova, posebno ona u vezi sa zatvaranjem kancelarija Poštanske štedionice Srbije, da spreči ukidanje mjera.

„On to može iskoristiti da ne ukloni mjere protiv Kosova, ili da ne ukloni neke od njih“, rekao je Palokaj.

Kritike na Borrellov „nepravedan pristup“ prema Kosovu, prema riječima Palokaja, dolaze i od predstavnika EU.

„U svakom slučaju, otkako su mjere donete pre godinu dana, čak se i u EU čuju glasovi koji su skrenuli pažnju da Borrell i Evropska komisija nemaju balansiran pristup prema Kosovu i Srbiji, jer su sankcionisali Kosovo dok su oklevali da preduzmu bilo kakve mjere prema Srbiji, iako postoje dokazi da ni Srbija nije ispunila svoje obaveze u vezi sa smanjenjem tenzija na severu”, rekao je Palokaj.

Stručnjak za evropske integracije Dritero Arifi takođe je skeptičan po pitanju ukidanja kaznenih mjera protiv Kosova.

„Mjere su nepravedne. Ali bojim se da bi se status kvo mogao nastaviti upravo zbog koraka koje je Vlada nedavno preduzela u vezi sa eksproprijacijom zemljišta i pitanjem dinara. To je nekonzistentnost Vlade u odnosu na EU i bojim se da možda imamo ogorčenost koja može ostati i biti uključena u izvještaj. Ali nadamo se da će EU poboljšati tamo gdje je pogrešila proteklih mjeseci i da će predložiti da ukine mjere“, rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore