Bez rukovodstva

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla, uprkos tome što je konkurs za direktora policije zatvoren, još nije imenovao nikoga na tu funkciju, dok predsjednica Kosova Vjosa Osmani već 10 mjeseci nije imenovala glavnog tužioca, prenosi Dukagjini.

Prije šest mjeseci, Samedin Mehmetin podneo je ostavku na funkciju generalnog direktora policije, a uprkos činjenici da je Osmani stigao prijedlog za državnog tužioca, i dalje su obe funkcije u statusu vršioca dužnosti.

Poslanik Demokratske lige Kosova Driton Selmanaj oštro je kritikovao ta dva procesa i optužio Vjosu Osmani i premijera Albina Kurtija navodeći da je iznenađujuće da dvoje ljudi koji su uglavnom u svom narativu imali vladavinu prava, dođu u situaciju da glavni organi koji bi se bavili krivičnim gonjenjima i uspostavljanjem reda i zakona, kao što su Državno tužilaštvo i Policija Kosova, ostanu bez rukovodstva.

Stručnjak za bezbjednost Drizan Shala takođe je kritikovao Osmani i Kurtija i optužuje ih da koriste vrijeme kako bi na te funkcije postavili svoje pouzdane osobe.

Trenutno, vršilac dužnosti generalnog direktora policije je Fehmi Hoti, dok je glavni državni tužilac Blerim Isufaj.

Izvor: Kosovo online/Dukađini