Neslaganje sa Cholletom

Predsjednik Komiteta za spoljnu politiku američkog Senata Robert Menendes izjavio je da se ne slaže sa stavovima savjetnika američkog State departmenta Dereka Cholleta o neophodnosti osnivanja Zajednice srpskih opština, navodeći da je za dugoročni mir potrebno međusobno priznanje Kosova i Srbije, a ne podjela kroz ZSO, prenela je Koha.

Menendes je u izjavi na događaju koji je organizovala Albansko-američka građanska liga 12. februara, rekao da bi pristup SAD trebalo da bude takav da prvo traže međusobno priznanje Kosova i Srbije.

“Brinem se kad vidim Cholleta. Pročitao sam poslednji članak i njegove komentare. To nije ono što bi trebalo da bude spoljna politika SAD u vezi sa Kosovom i kako se mi odnosimo prema Zapadnom Balkanu. Potreban je dugoročni mir, a to se ne može postići lošim kratkoročnim odlukama”, rekao je Menendes.

Dodao je da će zato Komitet koji vodi organizovati sjednicu o balkanskom pitanju na kojoj će se raspravljati o toj temi.

“Dugoročni mir dolazi uz obostrano priznanje“, ponovio je i rekao da "Srbija kontinuirano opstruiše put Kosova ka međunarodnim integracijama".

Za njega je uzajamno priznanje prvi uslov, prije nego što se, kaže, zatraži bilo šta drugo.

"Samo uz međusobno priznanje, i akcije koje iz toga proizilaze, može postojati put napred za Kosovo i Balkan", smatra Menendes.

Prema njegovim riječima, Ustav Kosova garantuje sva prava manjinama.

“Ako želimo potpuno integrisanu državu, a ne podjelu, ne možemo da imamo zajednicu opština koja izaziva podjeljenu vlast”, rekao je on praveći paralelu sa SAD u kojoj, kaže, “ne može biti dva predsjednika, niti dva kongresa“.

“Ne treba da se zalažemo za to”, dodao je Menendes.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore