Poslanik SDP-a

Poslanik Socijaldemokratske partije Zgim Hiseni rekao je da se Kosovo na godišnjicu od proglašenja nezavisnosti nalazi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, prenosi Ekonomija onlajn.

Hiseni je rekao da je Kurtijeva vlada doprinela iseljavanju mladih.

„Kosovo se na godišnjicu od proglašenja nezavisnosti nalazi u teškoj situaciji, posebno u pogledu ekonomskih i socijalnih prava. Ni akcija vlade nije bila značajna da se ovaj trend odlaska mladih zaustavi, što je krajnje zabrinjavajuće, čak i ako damo sve od sebe, ne znamo da li Vlada može da zaustavi ovaj trend. Jer očigledno nije sve u rukama vlasti, ali vlada nije učinila skoro ništa da zaustavi iseljavanje maldih sa Kosova. Kosovo će ovom dinamikom u narednih 10 godina biti prazno i biće zemlja bez mladih, ili samo onih koji su bliski velikim biznisima i moći“, kaže Hiseni.

Hiseni ističe da kosovske institucije moraju pronaći načine da zaustave odlazak mladih.

„Moje uvjerenje je da protiv ovog procesa imigracije treba kritikovati i zemlje koje primaju te ljude, jer je to neujednačen razvoj. Proizvodimo ljekare i medicinske sestre za Njemačku, dok oni ovdje dolaze sa programom kupovine korpa za otpatke preko nevladinih organizacija. Ovo je nepravedno, to se mora riješiti, ovo je nejednak razvoj, ne postoji drugi naziv za ovaj pojam odliva mozgova. To je jedan od zajedničkih problema koje svaka balkanska zemlja ima sa zajedničkim evropskim tržištem“, rekao je Hiseni.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online