Mišljenje analitičara

Prema riječima analitičara na Kosovu, izostanak novih priznanja Kosova vezan je za nedostatke u spoljnoj politici i procesu dijaloga, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema riječima Arbnora Sadikua glavni razlog tome je činjenica da Srbija ne priznaje Kosovo, kao i odsustvo koordinacije u spoljnoj politici.

„Postoje dva razloga zbog čega Srbija još uvijek nije priznala Kosovo. S jedne strane, nedostatak koordinacije spoljne politike od strane ministarke Donike Gërvalle-Schwarz. Smatram da će nakon postizanja sporazuma doći do automatskog priznanja od pet zemalja EU koje još uvijek su priznale Kosovo i još nekih zemalja koje su saradnici liberalnih demokratija”, rekao je Sadiku.

Sadiku smatra da je neophodna reforma vladinog kabineta, ali i ne isključuje mogućnost promjene Vlade.

“U radu ministarstva spoljnih poslova smi imali mnogo nedostataka, prije svega u predstavljanju Kosova u svijetu. Sada, nakon nedavnih dešavanja, velike su šanse da imamo nove izbore i da neće ostati vremena da se ova vlada reformiše. Istovremeno možemo imati kao dodatnu opciju vladu koja se može zvati Nacionalno jedinstvo ili tehničku vladu koju mogu predstavljati sve političke stranke i onda imati konsenzus za stvaranje ZSO", rekao je on.

Analitičar Mazllum Baraliu se slaže da su nedostaci u vođenju spoljne politike i lobiranje Srbije protiv priznavanja Kosova povezanicsa činjenicom da nema novih priznanja.

"Neke greške u spoljnoj politici su činile i ranije vlade i uzrokovale su, posebno po pitanju dijaloga, koji je počeo kao tehnički i traje već 12 godina, da Srbija to pitanje vrati. Srbija je lobirala dajući milione i pokazujući drugima da ne treba da priznaju Kosovo”, rekao je Baraliu.

Baraliu dodaje da veliku odgovornost snosi MSP i loše vođenje diplomatije.

„Naravno, greške naše diplomatije, koja je preko Ministarstva spoljnih poslova i drugih institucija, bila nedostojna stvaranja diplomatske škole i razvoja diplomatije. To su naše greške ne samo u oblasti diplomatije već i na drugim poljima, stoga imamo ove posljedice i po pitanju sa Srbijom i sa međunarodnom zajednicom”, rekao je Baraliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online