Jačanje međunarodnog subjektiviteta

Bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj Avni Spahiu smatra da bi Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da se aktivira i obezbjedi nova priznanja Kosova, što bi ojačalo njegov međunarodni subjektivitet, prenosi Radio Slobodna Evropa.

„Ministarstvo spoljnih poslova je ranije imalo konkretan program kako da pristupi zahtjevima za priznanje zemlje, ali mislim da postoji stagnacija u odgovarajućem angažovanju Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore. Nažalost, vidi se nemar", rekao je Spahiu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, fokus treba da bude na pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo.

Posljednje priznanje koje je Kosovo dobilo bilo je od Izraela, 1. februara 2021. godine. Prije Izraela, skoro tri godine, Kosovo nije priznala nijedna država.

Istraživač Grupe za političke i pravne studije (GLPS) Lirika Agusholi ocjenila je da Kosovu nedostaje strategija za obezbjeđivanje novih priznanja.

„Postoji hitna potreba da se napravi jasna proaktivna strategija od strane MSP-a. Trebalo bi da radimo na zvaničnim posjetama i samitima u zemljama koje nisu priznale Kosovo, kako bismo ih informisali o stanju države Kosovo. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore ima mnogo posla po pitanju priznavanja legitimiteta države Kosovo“, rekla je Agusholi za Radio Slobodna Evropa.

Prema njenim riječima, Kosovo bi trebalo da intenzivira lobiranje u pet zemalja EU koje ne priznaju Kosovo.

Izvor: RSE/Kosovoonline