Univerzitetski profesor

Univerzitetski profesor Arben Fetoshi ocjenio je da se i pored toga što je Švedska preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije, ne može da očekivati pomak u pogledu važnih procesa za Kosovo, prenosi Teve 1.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je sve procese podredila sudbini i dešavanjima u procesu dijaloga sa Srbijom.

"To je agenda koja je više od 10 godina usporavala i gotovo blokirala razvoj Kosova i koja je posljednjih mjeseci, vjerujem, dobila pravi prioritet u pogledu svoje finalizacije, kako bi se krenulo ka deblokadi procesa, počev od sudbine aplikacije za Evropsku uniju, zatim aplikacije za članstvo u Savjetu Evrope i 'Ahilovom petom' za integraciju Kosova u EU, odnosno nepriznanjem od pet zemalja Evropske unije“, rekao je Fetoshi.

Fetoshi je naglasio da Kosovo od ambasadora Švedske nije dobilo nikakav konkretan odgovor šta bi moglo da se desi sa njegovim integracionim procesima.

„To pokazuje da su SAD i EU faktori od kojih će zavisiti dinamika i razvoj procesa dijaloga sa Srbijom u narednim nedjeljama i mjesecima“, dodao je Fetoshi.

Fetoshi je govoreći o uslovima premijera Kosova Albina Kurtija u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, naveo da je sve to samo igra riječi.

„Ne vidim nikakvu promjenu, sve je to igra riječi premijera Kurtija. Razumijem da je u njegovom političkom diskursu Udruženje ili 'Zajednica'  jedan od najvažnijih uzroka i nije lako preći sa pozicije 'ne može da prođe' na poziciju 'može da prođe'", izjavio je Fetoshi.

Prema njegovim riječima, to je samo Kurtijev trik da se izvuče iz trenutne pozicije.

"Mislim da je to smicalica premijera da se izvuče sa sadašnje pozicije. Od juče vidim promjenu Kurtijevog stava u vezi sa ZSO i želim vjerujem da je to pozitivna promjena“, zaključio je Fetoshi.

Izvor: Kosovo online/TV1