Politički analitičar

Politički analitičar Artan Muhaxhiri ocjenio je da autorski tekst o ZSO savjetnika State departmenta Dereka Cholleta i izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriela Escobara predstavlja prvi put da se ovakav pristup, izuzetnog intenziteta, primenjuje u odnosima Kosova i SAD, prenosi Telegrafi.

"Javne garancije američkih diplomata građanima Kosova znače prihvatanje kolapsa modela dijaloga sa našim rukovodstvom i nepoverenje prema reprezentativnoj kosovskoj demokratiji u ovom trenutku", izjavio je Muhaxhiri.

Ova vrsta političke strategije, prema njegovim riječima, dokazuje neuspjeh svih dosadašnjih diplomatskih napora da se pronađe kompromisno rješenje.

"Nebrojeni sastanci, razni nacrti, brojne ponude i kreativne alternative, sve se pokazalo neuspješnim. Posljednje što treba Kosovu je ovo opasno narušavanje odnosa sa fundamentalnim saveznikom oslobođenja i državnosti. Uz nedostatak volje za realizam u ophođenju prema Zajednici, premijer Kurti je greškom ušao u jednosmernu ulicu. Što više bude insistirao na ovom pristupu, to će više odstupiti od normalnosti svog političkog pozicioniranja prema SAD i EU. Ulazak u otvorene političke sukobe sa supersilama kao što su SAD i EU, uz korišćenje iskrivljenih populističkih argumenata, može da stvori subjektivnu satisfakciju samoostvarenja za premijera Kurtija, ali će izazvati stagnaciju, blokade, razočarenja i sistemske zastoje", rekao je Muhaxhiri.

Prema njegovim riječima, Zajednica opština sa srpskom većinom biće osnovana nakon izgradnje pravog konteksta u budućnosti, jer je to veoma važan dio geostrateških i geopolitičkih agendi sila koje donose odluke za naš region.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi