Pronalaženje rješenja

Italija je ušla u međunarodni tim diplomata koji su se uključili u završnu fazu dijaloga između Kosova i Srbije, a to je sproveo ministar spoljnih poslova Antonio Tajani, tokom tenzija, prenosi Albanian post.

Prema pisanju "Albanian posta", Tajani je stalno tražio deeskalaciju situacije, ali je boravio i u posjeti Prištini i Beogradu u novembru 2022. godine, kako bi poslao signal da je Italija posvećena pronalaženju rješenja, jer je izjavio da neće i ne želi da se rat ponovi.

Sada, poslije Tajanija, na Kosovo će danas sleteti Franchesko Talo, politički savjetnik italijanske premijerke Giorgie Meloni.

"Italijanski diplomata dolazi zajedno sa savetnicima francuskog predsednika i njemačkog kancelara Emmanuelom Boneom i Jensom Pletnerom, u delegaciji specijalniog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara. U posljednje vrijeme američki i evropski zvaničnici uporno traže od Vlade Kosova da pokrene inicijativu za osnivanje Zajednice srpskih opština", dodaje list.

Već se pominju različiti modeli u Evropi koji bi se mogli koristiti kao primjer za osnivanje ZSO na sjeveru Kosova. Spomenuti su primjeri Alandskih ostrva u istočnoj Belgiji, ali prije svega Južnog Tirola u Italiji.

Po riječima albanske novinarke u Tirani Gerte Zaimi, direktno učešće Italije u dijalogu može biti povezano sa italijanskom stručnošću sa Južnim Tirolom, ali to nije glavni faktor.

„Da li je to model Južnog Tirola zbog kojeg je Italija dodata ovom putovanju na Kosovo? Smatram da je to dodatni, ali ne i glavni faktor. O tirolskom modelu bi mogli da razgovaraju i drugi akteri uključeni u dijalog između Kosova i Srbije. Stoga Južni Tirola vidim kao dodatni faktor”, kaže Zaimi.

Dodaje da je Italija nedavno raspravljala o ovom pitanju, jer smatra da je model Južnog Tirola bio uspješan model u implementaciji.

„U Italiji se priča o takvom predlogu koji bi mogao da se ZSO primeni na sjeveru Kosova. Formula Južnog Tirola u Italiji je najuspješnija formula od svih teritorija, jer postoji mnogo takvih teritorija, gdje je prisutna mješavina etničkih grupa i teritorija na koje polažu pravo dvije države u Evropi. I od svih mogućih modela, tehnički je ovo bio najuspješniji model“, objašnjava Zaimi.

Međutim, ona je istakla da implementacija ovog modela "ima veoma visoku ekonomsku cijenu".

„Treba imati na umu da isti model nema identičan oblik i da se ne može primjenjivati u istom obliku u različitim zemljama zbog karakteristika koje pojedine teritorije imaju“, objasnila je ona.

Ali, pored ovog faktora, smatra, "Italija je prije svega važan politički, diplomatski, vojni i ekonomski akter".

Zaimi je podsjetila da je Italija jedna od prvih zemalja koja je došla sa Kforom i trenutno je prisutna na Kosovu, i "ima veoma važnu ulogu u obezbjeđivanju manastira Visoki Dečani".

„Italija je takođe važna za sjever jer je imala najveći broj vojnika i komandanata u okviru Kfora u čitavoj istoriji te misije na Kosovu, i to ima smisla, jer su Italijani politički uravnoteženiji nego što druge zemlje mogu biti”, rekla je ona.

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj kaže da pridruživanje Italije užem timu diplomata koji se bave upravo francusko-njemačkim planom pokazuje da se ušlo „u kritičnu fazu pregovora”.

„Takav sastav, SAD, EU i njene države članice, Njemačka, Francuska i Italija, govori o kritičnoj fazi dijaloga Kosova i Srbije i ozbiljnom nastojanju da se stvori zamah za sveobuhvatan i konačan sporazum“, istakao je Hoxhaj.

Dodao je da su te zemlje u prošlosti i danas, uključujući i Veliku Britaniju, predstavljale zemlje Kvinte, "kao međunarodnu grupu za donošenje odluka za slobodu 1999. godine i nezavisnost Kosova 2008. godine“.

Čak i Hoxhaj ističe da je Italija među evropskim zemljama koje imaju veliku težinu u EU, ali je i zbog geografije, istorije, bezbjednosti i ekonomije bila i ostala posvećena Kosovu i Balkanu kao regionu.

Bivša ambasadorka Kosova u Italiji Alma Lama, to naziva "očigledno povećanom posvećenošću Italije".

„Italija je jedna od zemalja koja je najviše doprinela Kosovu u vojnom, ekonomskom i kulturnom aspektu“, kaže ona.

Dodaje da Italija namerava da unapredi svoju ulogu u spoljnoj politici na Balkanu i dokaže da je važan geopolitički igrač jer na Kosovu ima najveći broj vojnih trupa u okviru Kfora i karabinjere u sastavu Eulexa.

Za Lamu, ovo je dokaz da će biti uloženi snažni napori da se Kosovo i Srbija ubede da potpišu konačni sporazum.

"Imenovanjem specijalnog izaslanika iz Italije, zaokružen je stari mozaik zemalja Kvinte koji je kreiran za bečki pregovarački proces i koji je tokom dvije decenije nastavio da igra ulogu u izgradnji kosovske državnosti", zaključila je ona.

Lajčak i Escobar će danas zajedno sa diplomatama iz Njemačke, Francuske i Italije održati dva najvažnija sastanka u posljednje vrijeme u Prištini i Beogradu, zaključuje list.

 Izvor: Kosovo Online/Albanian post