Zabrinjavajuće

Tokom 2022. prijavljeno je preko 2.000 slučajeva nasilja u porodici, a Policija Kosova je navela da su u 1.897 slučajeva žrtve bile žene, dok su u 433 slučaja žrtve muškarci. U međuvremenu, ombudsman Naim Qelaj za Radio Kosovo kaže da procena rizika i koordinacija nadležnih organa i dalje zabrinjavaju, prenosi RTK2.

Nasilje u porodici je pojava koja je rasprostranjena na Kosovu. Međutim, djevojke i žene su najviše pogođene ovom pojavom.

Ministarka pravde Albulena Haxhiu kaže da je borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama jedno od opredjeljenja u programu Vlade Kosova. Ona je pozvala na prijavljivanje nasilja u porodici.

"Naša posvećenost mora biti još jača i moćnija, kako bi mladići i muškarci poštovali život i dostojanstvo žena na Kosovu", rekla je ona.

Ombudsman Naim Qelaj je za Radio Kosovo rekao da o postupanju Kancelarije za zaštitu žrtava treba obavjestiti policiju.

Prema njegovim riječima, Centar za socijalni rad, Tužilaštvo i sudovi treba da budu koordinisane karike kako bi reagovali kao jedinstveni organ.

On je najavio i da je Narodna advokatska institucija sastavila listu preporuka za vlasti na Kosovu i da očekuju reakciju.

Izvor: RTK2