Bivši premijer

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa istakao je da je Vlad Kosova preduzela pogrešne korake na sjeveru, i dodao da je odluka Osnovnog suda u Prištini o puštanju Dejana Pantića u kućni pritvor otvorila put za uklanjanje barikada, prenosi Zeri.

Mustafa je ocjenio da Vladi nedostaju prioriteti i da nije fokusirana ni na jednu oblast koja bi identifikovala njen kurs upravljanja.

"Apsolutno je propala u saradnji sa strateškim partnerima i u spoljnim poslovima. Inflacijom upravlja Vlada. Javne investicije su opale, dok je vrijednost budžetskih sredstava obezvređena nekorišćenjem", ocjenio je Mustafa u intervjuu za "Zeri".

On je istakao da je Vlada  reduzela pogrešne korake na sjeveru Kosova.

"To je stvorilo situaciju da kosovske institucije ne funkcioniše u sjevernim opštinama. Na neki način je abdicirana od odgovornosti da upravlja tamošnjom situacijom. Samo je sačuvala populističku retoriku. Odluka Osnovnog suda u Prištini, srećom, otvorila je perspektivu za uklanjanje barikada", rekao je Mustafa.

Mustafa je naglasio da je pitanje sjevera poprimilo mnogo šire dimenzije.

"Bojim se da se problemi sa severom sada neće riješavati na Kosovu, već u Briselu. Čak i rješenja koja budu doneta biće mnogo nepovoljnija za državu od bilo kog rješenja dogovorenog u prošlosti", ističe Mustafa.

Prema njegovim riječima, nedavni događaji su pokazali nedostatak koordinacije Kosova sa međunarodnim partnerima.

"Najnovija izjava State departmenta i EU, htjeli to ili ne, govori o novom kursu za sjever Kosova, i daje potpuno drugačiju ocenu tamošnjih događaja od ocjene najviših državnih institucija Kosova. Vlada i predsjednica treba da budu svesni toga, jer se politika saveznika ne poklapa sa njihovom politikom i ponašanjem", kazao je Mustafa.

Po pitanju francusko-njemačkog prijedloga, Musatafa smatra da on ne donosi priznanje od strane Srbije, već napreduje u, kako je naveo, "konsolidaciji statusa države Kosovo u odnosu na EU i u evroatlantskim odnosima".

On smatra da takvu šansu treba iskoristiti.

"Bolje je napraviti korak napred nego stagnirati i vratiti se nazad. Samo jedan neodgovoran postupak Vlade može sve da izbaci iz koloseka", rekao je on.

Mustafa smatra da prioriteti Vlade Kosova treba da budi unutrašnja pitanja.

"Prioritet treba da budu unutrašnja pitanja, koja stvaraju stabilnost i perspektivu za mlade i za bolji život građana. Kada ljudi imaju posao, žive dobro, kada je obrazovanje bolje i zdravstveni sistem uređeniji, država ima manje problema sa kriminalom i korupcijom", rekao je Mustafa, između ostalog, u intervjuu.
 
Izvor: Kosovo Online/Zeri