U protivnom je to poziv na sukob

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani kaže da srpska vojska može da se vrati, samo ako Srbija zaključi sporazum sa Kosovom o vojnom prisustvu, što, kako dodaje, do sada nije uradila.

Hasani je u intervjuu za "Kohu" objasnio da povratak Vojske Srbije po odredbama Rezolucije 1244, znači "narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, kompromis njegove nezavisnosti i poziv na novi sukob".

Prošlo je više od dvije nedjelje od kada je Srbija uputila zvanični zahtjev Kforu za povratak dijela vojnih trupa na Kosovo. Međutim, Kfor još nije odgovorio. Koje su šanse da zahtjev Srbije bude odobren?

Ovo nije prvi put da se postavlja ovaj zahtjev. To je uradio i pokojni Zoran Đinđić. Ovoga puta, međutim, stvari su drugačije i čak iz nekoliko razloga. Prvo, Kosovo je proglasilo nezavisnost i suvereno je i nezavisno, drugo, nezavisnost nije proglašena suprotno međunarodnom pravu i treće, svaka implementacija Rezolucije 1244 u smislu stranog vojnog prisustva zahtjeva odobrenje bilateralnog sporazuma, koji se u međunarodnom pravu naziva SOFA, između Kosova i Srbije. To se ne može učiniti prema Rezoluciji 1244.

Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN dozvoljava mogućnost vraćanja dela srpskih trupa na konkretne zadatke. Koliko ova rezolucija predstavlja dovoljan argument za odobravanje zahtjeva Srbije?

Rezolucija 1244 ima pravnu snagu na Kosovu, jer je povodom proglašenja nezavisnosti Skupština Kosova prihvatila obaveze koje iz nje proizilaze, ne precizirajući konkretne odredbe. To znači da će Kosovo sprovoditi samo one odredbe koje ne ugrožavaju njegov suverenitet i nezavisnost. U suprotnom, čin proglašenja nezavisnosti bio bi svojevrsni apsurd. Kosovo je Deklaracijom o nezavisnosti prihvatilo Rezoluciju 1244 samo u pogledu pitanja regionalne i međunarodne bezbjednosti i mira, nikako u dijelu koji se tiče očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države od koje se odvojilo i steklo međunarodno priznanje iz velike većine zemalja svijeta, sve je to potvrdio i Međunarodni sud pravde.

Kojim pravnim argumentima se može odbiti zahtjev Srbije?

Pravni argumenti su potpuno jasni, prvo, vojno prisustvo na Kosovu, bilo koje strane sile, može se zasnivati samo na saglasnosti kosovskih vlasti na bilateralnoj osnovi, drugo, vojno prisustvo na Kosovu zasnovano na Poglavlju VII Povelje Organizacije Ujedinjenih Nacija i može se izvršiti samo u slučaju narušavanja međunarodnog mira i bezbjednosti ili prijetnje, što nije slučaj, jer je Kosovo do danas pokazalo visoku odgovornost za međunarodnu sigurnost i mir. Na osnovu Rezolucije 1244 SB, samo Kfor može da ostane na Kosovu, pa čak i na osnovu saglasnosti Kosova od 17. februar 2008. Imaju ga i druge zemlje koje imaju vojno prisustvo mimo Kfora, jer je Kosovo sa njima povezano u SOFA. S tim u vezi, Srbija do danas nije podnela zahtjev za takav sporazum. Svaki njihov povratak, navodno na osnovu zastarelih odredbi Rezolucije 1244, značio bi narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, kompromis njegove međunarodne nezavisnosti i poziv na novi sukob.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline