To nije ozbiljna ideja

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani iznenađen je stavovima institucionalnih čelnika o nacrtu statuta ZSO, pa je prijedloge kosovskih lidera da se evropski nacrt ZSO uputi Venecijanskoj komisiji okarakterisao kao neozbiljne, prenosi Nacionale.

Hasani je kazao da predsjednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti i šefica kosovske diplomatije Donika Gërvalla-Schwarz nisu svijesni posljedica koje svojim javnim izjavama izazivaju na Kosovu.

„To nije ozbiljna ideja. Osim što je neozbiljan, način na koji je to rekla ministarka spoljnih poslova je jezik koji ne priliči šefu spoljne politike. Ne treba se tako ponašati, ne treba koristiti taj jezik. To je jezik djece. EU je ozbiljna, čine je zemlje koje su glavni saveznici Kosova“, rekao je on.

Hasani je dodao da niko od institucionalnih lidera nije dao komentare na Nacrt statuta ZSO kada je dostavljen Kosovu.

„Malo je reći da Kosovo nema autorstvo, jer ni u jednoj fazi sastavljanja tog nacrta, ustavne institucije Kosova nisu dali nikakvu primjedbu i rekli da to nije naš nacrt. Znate da je EU to javno iznela i to preko medija, tog dana nije bilo riječi. Naprotiv. Ovi su ušli u procedure evroatlantskog puta Kosova. Ne kažem samo evropski, već evroatlantski, jer Amerikanci 100 odsto stoje iza ovog procesa“, naglasio je Hasani.

On je ukazao da je EU izradila taj nacrt nakon što su se o tome dogovorile obe strane.

„Sve te odredbe su videli i premijer Kosova i predsjednik Vučić, posrednik ih je nekada prebacivao na jednu, a nekad na drugu stranu. Lajčak će sigurno objaviti svoje memoare i izaći će na videlo to što ja govorim. To nije problem EU, to je naš problem“, rekao je Hasani.

Bivši predsjednik Ustavnog suda prokomentarisao je i ideju Vlade Kosova da izradi novi nacrt statuta ZSO, dodajući da Kosovo ne može da izbjegne implementaciju dogovora iz Brisela i Ohrida.

On je pomenuo i pismo posvećenosti institucionalnih lidera za Savjet Evrope, gdje su obećali da će nakon članstva sprovesti pitanje ZSO.

„Zašto nismo primljeni u Savjet Evrope? Zato što se na to gledalo kao na igru djece. Čelnici tri institucije dali su obećanje gdje su rekli da ćemo onog trenutka kada budemo primljeni 100 odsto primjeniti sve, uključujući i statut EU. A u međuvremenu pošaljete još jedno pismo i onog trenutka kada vas ne prihvate, kažete: ne, to više ne važi“, rekao je on.

Izvor: Kosovo online/ Nacionale