Barikade moraju da se uklone

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomáš Szunyog rekao je da ni u koga ne upire prstom zbog situacije na sjeveru Kosova, prenosi Klan Kosova.

"Ne želim nikoga da krivim. Situacija je takva kakva je i mora se pronaći rješenje. Barikade moraju da se uklone i dijalog mora da se nastavi", rekao je on i dodao da bi najbolje rješenje bilo postizanje dogovora o uklanjanju barikada.

Govoreći o tome što su Srbi sa sjevera napustili institucije, on je rekao da je to katastrofa.

"Ovim je stvoren bezbjednosni ali i politički vakuum. Žalosno je jer ovo komplikuje dijalog, ove ostavke potkopavaju sporazum o integraciji iz 2013. godine", rekao je Szunyog gostujući u emisiji Info magazin.

Što se tiče vizne liberalizacije za građane Kosova, Szunyog kaže da ceo proces još nije završen i da postoje koraci koji se moraju preduzeti da bi ona bila završena.

"Ako pogledate tekst nacrta, stoji kada će ETIAS sistem biti operativan, odnosno najkasnije do 1. januara 2024. godine. Može se desiti i nekoliko sedmica ranije ali još nije formalno završen, kao i svaki drugi zakon mora biti dovršen i objavljen u službenom glasilu, potpisan i ostalo", rekao je on.

Dodaje da će biti potrebni neki proceduralni koraci poput političkog dogovora u Savjetu i u Evropskom parlamentu.

"Dakle, kada imamo sporazum između dva tijela, on mora ići u Evropski parlament da bi se o njemu glasalo u Komisiji, zatim na plenarnoj sjednici, mora ponovo ići u Savjet i tako dalje", kaže Szunyog.

Kako je rekao, on lično smatra da je pitanje vizne liberalizacije za Kosovo već dogovoreno.

Izvor: Klan Kosova/Kosovoonline