Dogovor

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rrahman Jasharaj najavio je da će taj sindikat preduzeti određene mjere, ukoliko se na skupštinskoj sjednici, na kojoj će se razmatrati Nacrt zakona o platama, ne budu razmatrali i njihovi zahtjevi.

"Štrajk je obustavljen, ali ne i zatvoren, a u januaru će biti donijeta odluka o štrajku, a Vlada je trebalo da uči iz štrajkova koji su predugo trajali i da radi na onome što su sami rekli. Ne treba nam štrajk, ali nisam siguran da se neće dogoditi", rekao je Jasharaj za Front Online.

On je kritikovao ministarku obrazovanja Arberie Nagavci i dodao da bi ona trebalo da sarađuje sa sindikatom.

"Kabinet ministarke Nagavci je obrazložio da ima obaveza, jer od štrajka nismo imali nijedan sastanak sa gospođom Nagavci i čekali smo sastanak da razgovaramo o svim pitanjima. Ako ima ikakvog zaostalog besa, ona to treba da prikrije i posveti se dijalogu", rekao je Jasharaj.

Sindikalci obrazovanja tražili su 100 eura po radniku za svaki mjesec do stupanja na snagu Zakona o platama.

Vlada se odlučila za retroaktivnu isplatu od 50 eura do januara ove godine. Nakon ove odluke prekinut je štrajk u obrazovanju uz upozorenje da može da dođe do novog štrajka u januaru ukoliko se ne uvaži njihov zahtjev.