Sankcionisanje

Fudbalski savez Kosova je saopštio da je podnio žalbu Svjetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA), zbog "teških uvreda od strane selektora reprezentacije Srbije", te "rasističkih postupaka srpskih navijača" na utakmici Švicarske i Srbije 2. decembra u okviru Svjetskog prvenstva.

Kako navodi Fudbalski savez Kosova, isticanje slogana sa političkim porukama protiv Albanaca mogli su da se vide i čuju tokom utakmice, u kojoj je Švicarska pobjedila Srbiju sa 3:2.

Takođe, Fudbalski savez Kosova od FIFA-e traži istragu povodom ovog slučaja, te sankcionisanje Fudbalskog saveza Srbije.

U reprezentaciji Švicarske igraju fudbaleri albanskog porijekla, među kojima su Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri sa Kosova, te Ardon Jashari iz Sjeverne Makedonije.

Utakmica između Švicarske i Srbije su obilježile tenzije između kapitena Švicarske Xhake i igrača reprezentacije Srbije koji su bili na terenu, ali i onih koji su bili na klupi.

Švicarska je prošla grupnu fazu takmičenja dok je Srbija eliminisana.

Fudbalski savez Kosova je nedavno podnio žalbu FIFA-i i zbog isticanja zastave u svlačionici reprezentativaca Srbije, na kojoj je bila karta Kosova u bojama srpske zastave sa natpisom "Nema predaje".