NEPRIKLADNE PORUKE

Nogometni savez Kosova tužio je Srbiju UEFA-i nakon utakmice između Engleske i Srbije (1:0), zbog, kako navode prikazivanja zastava, slogana i povika srbijanskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova.

Srbija je poražena u prvom meču na Evropskom prvenstvu od selekcije Engleske rezultatom 1:0, a gol odluke je postigao Jude Bellingham.

Ipak, nije moglo bez navijačkih ispada nakon čega su se oglasili iz NS Kosova.

"Nogometni savez Kosova obavještava javnost da je zvanično reagovao kod UEFA zbog prikazivanja zastava, slogana i povika srbijanskih navijača sa političkim, šovinističkim i rasističkim porukama protiv Kosova tokom utakmice Srbija - Engleska, u okviru Euro 2024.

Neprekidno prikazivanje takvih poruka i povika na jednom veličanstvenom događaju kao što je Euro 2024 je nerazumno i apsurdno. Kroz takve povike se dokazuje mržnja koja se širi u javnom mnjenju u Srbiji prema svojim susjedima.

FFK je u žalbi koju je podnijela sa neophodnim dokazima UEFA-i, zahtjevala stroge disciplinske mjere protiv Fudbalskog saveza Srbije, kao povratnika u ovakvim slučajevima.

Istovremeno, tražimo budnost od organizatora kako bi se izbjeglo prikazivanje ovakvih transparenata na narednim utakmicama, jer oni predstavljaju ozbiljno kršenje pravila UEFA.

Povici protiv države Kosova na velikom događaju kao što je Euro 2024 su motivacija za nacionalističke grupe i ugrožavaju, ionako krhku, sigurnost regiona.

Nogometni savez Kosova stoji čvrsto u odbrani vrijednosti nogometa i promociji onoga što UEFA predstavlja: jedinstvo, inkluziju i strast prema nogometnij igri, ali istovremeno odlučno brani i dostojanstvo države, koja je stvorena s mnogo truda i žrtava.

Pozivamo UEFA da ljudi sa ponašanjem i filozofijom mržnje prema jednom narodu i državi nemaju mjesto na nogometnim arenama.

Nogomet i događaji kao što je Euro 2024 ne smiju služiti šovinistima i rasistima za promociju govora mržnje", poručili su iz NS Kosova.

Podsjetimo, Nakon utakmice kosovski novinar Arlind Sadiku je provocirao navijače Srbije, pokazavši im simbol "Velike Albanije", dvoglavog orla.