Ljekarska komora

Kosovo je od 2018. do danas napustilo 674 ljekara, a samo ove godine iz javnih zdravstvenih ustanova otišao je 191 ljekar zbog nedogovarajućih uslova rada i niske plate, prenosi Balkanweb.

Većina ljekara koji su ove godine napustili javne zdravstvene ustanove otišla je u inostranstvu, a dio u privatni sektor.

Prema podacima koje je Ljekarska komora saopštila skupštinskom odboru za zdravstvo, od ukupnog broja ljekara koji su ove godine napustili rad u javnim ustanovama, 104 je doktora opšte medicine, 14 ljekara specijalista i 75 specijalista.

Zbog loše situacije u zdravstvu sve više zdravstvenih radnika se odlučuje na odlazak iz zemlje, a predstavnici sindikata najavljuju štrajk.

Takođe smatraju i da je zdravstveni sistem pred kolapsom, a da to što još nije imenovan novi ministar zdravlja više od mjesec dana nakon ostavke Rifata Latifija pokazuje da menadžeri u zdravstvu rade u interesu onih koji su ih postavili na te funkcije.

Bivši ministar Latifi je nekoliko puta nakon ostavke isticao da je stanje u zdravstvu mnogo lošije nego što je mislio, da se ignoriše i zanemaruje, loše vodi, da ga muči korupcija, a da je problem stara bolnička infrastruktura, kao i sa neadekvatni uslovi i usluge za pacijente.

Izvor: Kosovo online/Balkanweb.com