Bivša predsjednica CIK-a

Bivša predsjednica Centralne izborne komisije i sudija Valdete Daka rekla je da, nakon što su poslanici Srpske liste vratili mandate Skupštini, za poslanike mogu biti predloženi i Srbi koji su se takmičili na izborima iz drugih političkih subjekata, prenosi RSE.

"Ukoliko oni (kandidati Srpske liste) odbiju da preuzmu mandat, primjenjuje se ista procedura dok ne bude kandidata iz tog entiteta. Ako ih nema iz tog entiteta, onda se traže od entiteta koji su se na prošlim opštim izborima takmičili za mjesta rezervisana za srpsku nacionalnost", kaže Daka.

Prema podacima CIK-a, na proteklim parlamentarnim izborima su se takmičila još dva subjekta iz srpske zajednice: Srpski demokratski savez i Građanska inicijativa za slobodu, pravdu i opstanak.

Iz prvog su kandidati bili Slaviša Petković, Mihajlo Šćepanović, Jasmina Zdravković, Srbolub Andrejević i Esada Redžepi, a iz drugog Milan Dabić, Cvetko Veljković i Rada Trajković, inače predsjednica Evropskog pokreta sa Kosova.

"Skupština Kosova će nastaviti da radi skoro u potpunosti i ako poslanička mjesta ne budu popunjena", kaže profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Visar Morina.

Prema njegovim riječima, glasovi poslanika iz manjinskih zajednica neophodni su tek kada se na glasanje u Skupštini stave ustavni amandmani.  

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je, kada su srpski poslanici podneli ostavke, da rad ove institucije nije ugrožen.

Eugen Cakolli iz Demokratskog instituta Kosova ocjenjuje da popuna poslaničkih mjesta u Skupštini ostaje sporna, ukoliko drugi predstavnici Srpske liste ne dobiju poslaničke mandate. Naime, ostale stranke srpske zajednice zajedno imaju samo osam kandidata za poslanike.

Cakolli kaže da će u ovoj situaciji predsjednica Kosova Vjosa Osmani morati da se obrati Ustavnom sudu da vidi kako dalje.

Međutim, profesor Morina izražava sumnju da li Ustavni sud može dati mišljenje o ovoj situaciji.

"Ustavni sud posljednjih godina ispoljava tendencije sudske suzdržanosti", rekao je Morina.

Zakon o opštim izborima na Kosovu predviđa da u slučaju da poslanik ostane bez mandata, iz bilo kog razloga, uključujući i ostavku, njegovu zamjenu vrši "sljedeći legalni kandidat, koji je osvojio najviše glasova" od kandidata sa liste sa kojom se takmičio.

Na prošlim izborima Srpska lista je konkurisala sa 20 kandidata, što znači da CIK može da predloži i preostalih devet kandidata da polože zakletvu kao poslanici. To su Milan Kostić, Zoran Maksimović, Svetislav Gjokić, Ksenija Božović, Radoš Mihajlović, Bilana Makšić, Milan Joksimović, Nenad Radenković, Olivera Zdravković.

Izvor: Kosovo Online/RSE