Opštine bez gradonačelnika

Historija 2018. se ponavlja. Očekuje se još jedan vanredni izborni proces u četiri opštine na sjeveru zemlje pošto su četiri sjeverne opštine ostale bez gradonačelnika. Izabrani Srbi, kao čelnici istih opština kao i prije četiri godine, odrekli su se mandata.

Član 4. Zakona o lokalnim izborima pojašnjava da datum izbora određuje predsjednica nakon konsultacija sa političkim partijama.

Očekuje se da će Predsjedništvo u toku dana iznjeti stav o situaciji.

U međuvremenu, ministar lokalne samouprave Elbert Krasniqi nije odgovorio na pitanje RTK-a da li su već zvanično prihvatili ostavke opštinskih čelnika na sjeveru.

Ovu situaciju je razjasnio Ustavni sud prije 12 godina kada je tadašnji gradonačelnik Orahovca, Kazim Keska, podnio ostavku.

Iz CIK-a, kao institucije koja organizuje izbore, za RTKlive je rečeno da će ispuniti svoje ustavne i zakonske obaveze za organizaciju ovih izbora nakon njihovog raspisivanja.

Portparol CIK-a Valmir Elezi rekao je da će CIK sačekati raspisivanje izbora kako bi krenuli sa pripremama.

"Kao i u svakom drugom izbornom procesu, CIK prvo odobrava operativni plan u kojem su navedene sve aktivnosti koje se moraju sprovesti za organizovanje ovih izbora", rekao je on.

Međutim, očekuje se da će ovaj neplanirani proces koštati budžet Kosova, za šta CIK mora da zatraži dodatni budžet od Vlade

"Ovo su neplanirani izbori, zato CIK nema budžet. U ovakvim slučajevima, kao i u prošlosti, CIK priprema zahtjev za Vladu Kosova sa planiranim iznosom“, rekao je Elezi za RTKlive.

U međuvremenu, kao što je do sada poznato, gradonačelnici Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana podnjeli su ostavke, kao i opštinski odbornici i mnogi drugi institucionalni funkcioneri.

Na centralnom nivou ministar Goran Rakić i deset poslanika srpske zajednice podnjeli su ostavke.