Eskalacija krize

Bojkot kosovskih institucija od strane srpskih predstavnika takođe je dobio međunarodnu pažnju. Povodom ovog slučaja reagovao je profesor Edward P. Joseph sa Univerziteta Johns Hopkins u Vašingtonu, koji je rekao da je rukovodstvo na sjeveru povezano sa politikom registarskih tablica Kosova.

Nedavno stvorena situacija na sjeveru Kosova takođe je dobila međunarodnu pažnju.

Komentarišući posljednji čin bojkota kosovskih institucija, američki profesor Edward P. Joseph je rekao da je rukovodstvo na sjeveru povezano sa politikom kosovskih tablica.

S druge strane je postavio dilemu da nikog ne ljuti nerazjašnjeno ubistvo Olivera Ivanovića.

"Ali zašto nema zgražavanja zbog neriješenog ubistva lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića 2018. godine?“, zaključio je Joseph na Twitteru.

Josephova reakcija uslijedila je nakon što su predstavnici Srpske liste, na sastanku sa srpskim predstavnicima kosovskih institucija, u subotu, 5. novembra, odlučili da bojkotuju institucije Republike Kosovo.

Pored policajaca, zaposlenih u sudovima i drugim institucijama, ostavke su podneli i gradonačelnici sjevernih opština i Goran Rakić, sa mjesta ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

Izvor: GazetaSinjali/info-ks.net