Nakon sastanak sa Von der Layen

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani se, nakon sastanka predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Layen, požalila da građani Kosova ostaju zatvoreni za slobodno kretanje u EU jer je izostala vizna liberalizacija. Ona je rekla i da je vrijeme da EU preduzme mjere za integraciju Balkana u Uniju, prenosi Ekonomija onlajn.

Nakon jednočasovnog sastanka sa predsjednicom EK, Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je na sastanku sa fon der Layen rečeno da je ključno da EU stane uz Kosovo u krizi sa kojom se suočava.

Prema riječima Osmani, došlo je vreme da EU preduzme mjere za integraciju balkanskih zemalja u Evropsku uniju.

"Vaša posjeta ponovo potvrđuje posvećenost EK Kosovu. Ključno je da EU ostane blizu nas u krizi sa kojom se suočavaju Kosovo i region. Nadamo se da ćemo kroz blisku saradnju olakšati unapređenje elektroenergetske infrastrukture. Došlo je vrijeme da EU preduzme mjere za integraciju zemalja u Evropsku uniju. Znam da se zalažete za članstvo onih zemalja koje žele da budu dio EU", kaže Osmani.

Predsjednica Osmani je navela da je prema izvještaju američke neprofitne organizacije "Svjetski projekat pravde", Kosovo na prvom mjestu u regionu i na drugom mjestu u Evropi po vladavini prava što, kako tvrdi, potvrđuje rad institucija u oblasti vladavine prava, iako su građani Kosova "i dalje zatvoreni za slobodno kretanje u EU".

"Nastavićemo da igramo svoju ulogu u odnosu na rat u Ukrajini. Kao što znate, rat u Ukrajini izazvao je šok u Evropi, pa čak i potresa Kosovo, što je uticalo i na regionalnu i globalnu ekonomiju", navela je Osmani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online