Bivši rektor UP-a

Naser Sahiti, koji je smenjen sa mjesta rektora Univerziteta u Prištini, tvrdi da je bilo elemenata političkog uticaja da se on razriješi, prenosi Reporteri.

Na pitanje da li Vlada Kosova ima uticaja na njegovu smenu, Sahiti je odgovorio:

"Naravno, nije moguće da se to dogodilo od strane opozicije."

Sahiti je naglasio da je do njegove smene došlo, jer nije dio dvije stranke na vlasti, Pokreta Samoopredjeljenje i Guxo.

"Mislim da je jedan od razloga što je odluka doneta taj što su svi znali da nisam član vladajuće stranke ili koalicije, došli su do zaključka da zbog različitih agendi ovu osobu treba eliminisati, naravno mnogi su doprineli interesnim grupama u okviru UP slanjem neosnovanih informacija. Ministarstvo obrazovanja je imalo otvoreno uho da vjeruje toj informaciji", rekao je Sahiti na RTV Dukagjini.

Sahiti je svoju smenu opisao kao nenormalan proces, dodajući da nisu poštovane procedure i da nisu dati čvrsti argumenti.

"Nemam konkretan odgovor zašto, jer način na koji se to dogodilo mi izgleda u svemu osim normalnom razriješenju. Ne želim da osporavam mogućnost da rektor bude razriješen, hvala Bogu da postoji. Određene procedure se moraju poštovati i dati čvrsti argumenti da kada se ta akcija preduzme, to se vidi kao posljednji čin", rekao je on.

Bivši rektor je to opisao kao "institucionalni udar", koji je po njemu "kamufliran demokratskom farsom".

Izvor: Kosovo Online/Reporteri