Specijalni sud

Specijalizovana vijeća u Hagu saopštila su da bi suđenje bivšim liderima OVK moglo da počne u prva tri mjeseca 2023. godine, ali da to zavisi od vremena kada se spisi predmeta prenesu sudskom tijelu, prenosi Ekonomija onlajn.

"Iako je pretpretresni sudija odredio određene rokove kako bi osigurao da se sve strane brzo pripreme za suđenje, on još nije odredio tačan datum kada namjerava da preda spise predmeta poroti. Tek kada to uradi, znaćemo tačno kada suđenje može da počne", navodi se u odgovoru Specijalnog suda za list Nacionale.

Kako se dodaje, sudija za prethodni postupak je u javnoj odluci naglasio da je predvideo da bi spisi predmeta mogli da budu spremni za prosleđivanje poroti do kraja godine, što znači da bi suđenje moglo da počne tokom prvog kvartala sljedeće godine.

Specijalizovana vijeća u Hagu su demantovala da se sudski postupak protiv Jakupa Krasniqija može podjeliti.

Da bi proces protiv bivših lidera OVK mogao da počne u prva tri mjeseca 2023. godine, rekla je i predsednica Specijalnog suda tokom posjete Kosovu Ekatarina Trendafilova.

Kosovski advokati, koji imaju licencu Specijalnog suda, istakli su da suđenje u ovom slučaju mora da počne, iako je odloženo. Advokat Artan Qerkini je istakao da i pored početka suđenja u ovom mandatu, proces ima problema.

"U dvije godine hapšenja čelnika OVK svedoci smo odugovlačenja procesa usled neispunjavanja zakonskih obaveza Tužilaštva u razumnim rokovima. Takođe, smatram da je njihovo držanje u pritvoru suprotno sudskoj praksi Suda u Strazburu", rekao je Qerkini.

Advokat Skender Musa, ocjenio je da suđenje ne može više da se odlaže. Međutim, prema njegovim riječima, procedure mogu da potraju.

"Na osnovu iskaza svjedoka, to bi moglo da potraje, jer ima mnogo svjedoka i mnogo fizičkih dokaza koje treba ispitati. Iz tog razloga, suđenje se može produžiti. Oni su naveli da bi proces mogao da počne početkom sljedeće godine", rekao je Musa.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online