Ekspanzionističke ideje

Premijer Albin Kurti izjavio je da je cilj Kosova da ojača i postane član NATO i doprinese promociji vrijednosti demokratskih i mira širom svijeta i da Kosovo nema druge alternative osim EU i NATO, prenosi Koha.

Kurti je na 102. Rose-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO rekao da je ove godine budžet za odbranu povećan na 102 miliona eura, a da je cilj da se uskoro dostigne dva odsto bruto društvenog proizvoda budžeta za odbranu.

On je govorio o saradnji sa partnerima, kao u slučaju smještaja izbjeglica iz Afganistana, ali i u misijama KBS u inostranstvu.

Na pitanje da li Srbija namjerava da nametne svoj način života, Kurti je rekao da misli da je suprotno.

"Srbija preferira teritoriju drugih, ali bez drugih na njoj. Nemamo posla sa životnim stilom, kulturnim ili vjerskim pitanjima nego sa tipičnim ekspanzionističkim idejama dominacije ovim regionom Evrope. Naravno, računajući ovde i pomoć Rusije", rekao je Kurti.

On je pomenuo blizak odnos Srbije sa Rusijom, kao i, kako tvrdi, "baze koje Srbija ima na granici sa Kosovom".

Kurti je rekao da iako Kosovo nije u NATO, NATO je dio njega.

Upitan i o liberalizaciji viza, Kurti je rekao da je to stvar koja je odložena zbog oklijevanja nekih država članica EU, ali i da je Kosovo ispunilo 95 kriterijuma, preko 2,5 puta više kriterijuma nego drugi u regionu.

"Nemamo druge alternative osim EU i NATO", rekao je Kurti i naveo da je liberalizacija viza pitanje koje mora biti odobreno u najskorije vrijeme.

On je rekao i da je uključivanje Zapadnog Balkana u EU od koristi za Uniju.

Kako prenosi Klan Kosova, Kurti je pozvao sve zemlje članice NATO da pomognu Kosovu da postane dio programa "Partnerstvo za mir".

"Takođe, NATO treba da nam pomogne da postanemo dio programa Partnerstvo za mir. Možete da zamislite gdje su Bjelorusija i Srbija prihvaćene, a Kosovo ne, tako da bih pozvao sve zemlje članice NATO da pomognu Kosovu da postane dio programa Partnerstvo za mir kao prvi koraka ka članstvu u NATO“, rekao je Kurti.

Kurti je govorio o  i povećanju vještina i kapaciteta KBS.

"Želimo da povećamo i naše vještine i kapacitete, što znači novu vojnu opremu i nove tretmane za KBS", naveo je dalje.

S druge strane, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj je izjavila da KBS nedostaju uniforme i sportska oprema kao i sredstva za putovanje i obuku jer Vlada Kosova nije izdvojila novac za tu svrhu.

“Prije nekoliko dana javljeno je da nedostaje naftnih derivata za putovanje pripadnika KBS i da kosovski vojnici putuju ili taksijem ili autobusom, što nije u redu, te da čak i kada moraju da idu na obuku, moraju pronaći alternativu jer im ministarstvo nije dalo derivate", rekla je ona.

Kurti je bio juče i na meti kritika nakon izjave o ekonomskom napretku Kosova, pa su iz redova opozicije podsjetili da je Svjetska banka nedavno u izvještaju o ekonomskom rastu navela da je društveni bruto proizvod na Kosovu sa 10 odsto opao na 3,7, na šta su reagovali lideri opozicije koji tvrde da Kurti ne predstavlja realno stanje na Kosovu.

Izvor: Koha ditore/Klan Kosova