Raditi na stabilizaciji

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Gerald Connolly rekao je da sporovi između Kosova i Srbije ometaju integraciju zemalja regiona, prenosi Koha.

Connolly je video-porukom tokom seminara "Rose-Rot" Parlamentarne skupštine NATO-a koji se održava u Prištini poručio da demokratske države moraju da nastave da rade na stabilizaciji u regionu.

"Region Zapadnog Balkana je bio svjedok kako su snage autoritarizma proširile svoj destabilizujući uticaj. Nesporazumi o fundamentalnim pitanjima između Kosova i Srbije sprečavaju region da krene ka integraciji. Demokratske države moraju nastaviti sa radom na stabilizaciji u regionu. Za Zapadni Balkan put ka demokratiji je poput onog ka evroatlantskim integracijama, što zahteva posvećenost", rekao je Connolly.

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da će Kosovo sprovesti sve neophodne reforme da bi jednog dana postalo članica NATO.

"Svijet će ili otvoriti novo poglavlje mira ili će se vratiti u period prije 1989. Mi razumijemo kroz šta prolazi narod Ukrajine kao niko drugi, pošto smo bili narod koji je Slobodan Milošević napao 1998. godine. Kosovo ostaje posvećeno saradnji sa Sjevernoatlantskom alijansom. Kosovo će sprovesti sve neophodne reforme da bi jednog dana postalo članica NATO", rekao je Konjufca na Parlamentarnoj skupštini NATO koji se održava u Prištini.

On je takođe rekao da je demokratski svijet trenutno mobilisan da se suprotstavi vojnoj invaziji Rusije na Ukrajinu i da se ovaj seminar održava u važnom međunarodnom i geopolitičkom trenutku za sve.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline