Autogol

Srbija je svoju tvrdnju da je uspela da ubedi zemlje članice Saveta Evrope da ne razgovaraju o pitanju članstva Kosova na sastanku Komiteta ministara u sredu kvalifikovala kao diplomatsku pobjedu, ali za bivšeg konzula Kosova u Strazburu Mimozu Ahmetaj, tako nešto nije pobjeda Srbije, već fijasko Vlade Kosova, prenosi Albanian post.

"Srbija ne može da blokira proces, štaviše, Beograd je mnogo slabiji posle isključenja Rusije iz Savjeta Evrope. Mi smo servirali 'pobjedu' Srbiji, a njen napor da se pitanje Kosova ne stavi na dnevni red je bio minimalan. Ovo je za nas autogol", rekla je Ahmetaj.

Tvrdnje Srbije, prema riječima potpredsednika NVO "Evropska inicijativa za stabilnost" i člana Instituta za humanističke nauke "IWM" Cristofa Bendera, nisu tačne, ali ono što je tačno u svemu tome, prema njemu, jeste da neke od najvećih država članica oklevaju da brzo krenu ka prihvatanju Kosova u članstvo ove međunarodne organizacije.

"Ovo je žalosno, jer bi brzo prihvatanje Kosova bio jasan i hitno potreban znak podrške demokratiji i teritorijalnom integritetu u jugoistočnoj Evropi", smatra Bender.

Kako navodi Albanian post, jedan od argumenata Srbije zašto Kosovo ne bi trebalo da bude primljeno u Savjet Evrope je da bi članstvo Kosova predstavljalo kršenje statuta Savjeta Evrope, što prema mišljenju Ahmetaj ne stoji. To je, dodaje ona, zbog toga što je Kosovo pristupilo Venecijanskoj komisiji i Razvojnoj banci Savjeta Evrope kada je isti Statut bio na snazi.

"Članstvo Kosova ni na koji način ne krši Statut Savjeta Evrope. Statut Savjeta Evrope nijednom rječju ili rečenicom ne zabranjuje mogućnost podnošenja zahteva za članstvo. Odluke se ovde donose većinom glasova i države nemaju pravo veta", dodala je ona.

Bender takođe smatra da članstvo Kosova ne bi kršilo statut Savjeta Evrope.

"To je nedavno potvrdio Direktorat za pravne savjete i međunarodno javno pravo Savjeta Evrope. Nije pitanje da li će se Kosovo pridružiti, pitanje je kada", izjavio je Bender.

Prema njegovim riječima, ne postoji nijedan razuman argument zašto bi Kosovo trebalo da ostane jedina evropska demokratija koja nije dio ove organizacije.

"Savjet Evrope su 1949. godine osnovale evropske demokratije kako bi osigurale da njegove države članice ostanu demokratske. Ono što bi sada zaista pomoglo Кosovu je da ključne države članice, posebno Njemačka i Francuska, koje godinama tvrde da "podržavaju evropsku budućnost Кosova", jasnije govore u prilog članstvu Кosova", kazao je Bender.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post