Vlada Kosova službeno je objavila da štrajkačima neće biti isplaćena plaća za mjesec septembar. No, ova odluka pogađa samo nastavnike, ne i ostale državne službenike koji su također u štrajku od 25. avgusta ove godine.

Portalu Reporteri.net iz raznih izvora potvrđeno je da je zaposlenicima javne uprave koji su stupili u štrajk da su u petak dobili plate, kao i ostali zaposlenici u javnoj upravi koji nisu bili u štrajku.

Kažnjeni su samo nastavnici koji su štrajkovali početkom ove školske godine.

Glasnogovornik Vlade Kosova, Përparim Kryeziu, rekao je za online novine Reporteri.net da su "radnici koji su otišli na posao i izvršili svoje dužnosti i odgovornosti već isplaćene plate za mjesec septembar".

“Za mjesec septembar izvršene su isplate u javnom sektoru za službenike koji su otišli na posao i obavljali poslove i obaveze. Mjesečna plata je naknada za rad. U slučaju štrajka, ovo pitanje je definirano u Zakonu o štrajku”, rekao je Kryeziu.

No, na pitanje postavljeno Kryeziuu zašto su samo nastavnici izuzeti od isplate plate za mjesec septembar, dok su plate ostalih štrajkača izvršene, nije odgovorio Online novinama Reporteri.net.

S druge strane, prije dva dana predsjednik SBAShK-a Rrahman Jasharaj rekao je da će čekati Vladu do 5. septembra za izvršenje plata za mjesec septembar za obrazovni sistem.

Jasharaj je rekao da ako se tako nešto ne dogodi, onda po njemu Vlada želi stvoriti neugodne situacije, te kako kaže "to vide kao napad na SBASHK".

“Nastava je krenula, ali trenutno je najveća loša stvar što Vlada nije rasporedila plate za septembar za obrazovni sistem, a rasporedila je plate za državne službenike s kojima smo bili u štrajku”, izjavio je Jasharaj za portal Nacionale.

“Čekat ćemo do 5. oktobra, kada je zakonski limit koji se mora prenijeti na plate. Ako se to ne učini, onda se jasno vidi da je i to pokušaj vlasti da stvara nemile situacije. Ako se to dogodi, mi to doživljavamo kao napad na nas. Ovim nezakonitim postupkom vlada kao da poručuje da je bilo želje da se štrajk nastavi”, rekao je Jasharaj.

Prema riječima Jasharaja, štrajkači su poštovali sve zakonske procedure, te da je njihov štrajk temeljen na zakonu.

“To je skandalozna odluka, jer je štrajk zakonit i poštovali smo sve procedure predviđene zakonom o štrajku. Krenuli smo s eskaliranim procedurama, davanjem prostora dijalogu, održali smo aprilski protest upozorenja, jednosatni štrajk, pa protest s masovnim sudjelovanjem javnog sektora, poslali smo i posrednike, ispoštovali smo i iscrpili sve mogućnosti koje nam zakon daje“, izjavio je predsjednik SBAShK-a.

Inače, na Rrahmana Jasharaja je u drugoj sedmici štrajka, dok je održavao sastanak s nastavnicima u školi "Ismail Qemaili" u Prištini, pokušan fizički napad.

Prethodno se suočio s javnim linčom od strane člana stranke premijera Kurtija, Elvisa Hoxhe.

"Ono što je bolno je sudjelovanje nastavnika u ovom štrajku, na čijem je čelu član srpske stranke", stoji u pismu Elvisa Hoxhe, člana VV-a, upućenom Jasharaju.

Osim što je član VV-a, Hoxha je također bio savjetnik premijera Kurtija u vladi Kurti I.

Međutim, nije samo Hoxha napao predsjednika SBAShK-a tokom razdoblja štrajka, jer je advokat Tomë Gashi povezao njegovo ime s imenom Rrahmana Morine.

"Je li Rrahman Morina još uvijek živ, ha?" - bio je upitao.

Sadri Ramabaja, također glasni aktivist vladajuće stranke, napao je u istom duhu.

Vodeće sindikaliste – uključujući i Rrahmana Jasharaja – nazvao je “ljudima bez otadžbine” u statusu na Facebooku još 18. avgusta, na dan objave generalnog štrajka.

Linč usmjeren na čelnika SBAShK-a nije zaustavljen, pa je i poslanik VV-a Dimal Basha, u hodniku Skupštine Kosova žestoko napao Jasharaja.

"Jeste li prije rata radili bez novca, sada za 50 eura držite djecu kao taoce?“, rekao je Basha Jasharaju.



/Reporteri.net/